Реткост на природата: Пума родила албино бебе во зоолошка во Никарагва

Во зоолошката градина во Никарагва се роди албино пума, што ја прави првата централноамериканска земја домаќин на ваков редок вид младенче.

 

Малата, бела пума, со мал розов нос, е родена во зоолошката градина Томас Белт во Јуигалпа и се вели дека е само една од четирите ширум светот, според ветеринарот од зоолошката градина Карлос Молина.
Животното е здраво и добро се храни, но ветеринарот од зоолошката градина предупреди дека се уште е рано и дека албино пумите бараат дополнителна грижа и се ранливи на сончева светлина.

 

Младите пуми сега се чуваат во затворен кафез за мајката да не биде под стрес или збунета од човечки мириси со мирисите на новороденчињата, што би можело да ја натера да ги нападне.

Нејзиниот партнер, исто така, се чува во посебен простор, бидејќи е познато дека машките пуми ги убиваат нивните младенчиња.
Г-дин Молина немал физички контакт, а полот на леглото останува непознат.
Откако мачките ќе наполнат три месеци, зоолошката градина планира да ги изложи на пошироката јавност.
Томас Појас секоја година е домаќин на околу 50.000 до 60.000 посетители, според управата на зоолошката градина.

Пумите се наоѓаат низ Америка, од високиот регион на Андите во јужен Перу до џунглите во Централна Америка.

 

 

 

Меѓународната унија за зачувување на природата вели дека пумите имаат најголем географски опсег од сите копнени цицачи на западната хемисфера, иако тие беа елиминирани од источната половина на Северна Америка по европската колонизација.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *