„Ролс-Ројс“ развиваат мини нуклеарни реактори, велат дека се за во фабрики, a добија 250 милиони долари од британската влада за проектот наречен SMR

Ролс-Ројс доби поттик од плановите на Џереми Хант да инвестира повеќе пари во мини-нуклеарни централи.

„Rolls“ на листата на FTSE 100 ја предводеше британската програма за дизајнирање на мали модуларни реактори (SMR), кои станаа клучен столб на енергетската стратегија на Велика Британија.
Владата сега го започна процесот на селекција со кој оваа година ќе се утврди кој дизајн и која компанија може да се користи за изградба на флота од реактори.
Иако ова значи дека „Rolls“ може да загуби од ривал, Владата веќе инвестираше 260 милиони долари во својата шема – наречена Rolls-Royce SMR – која се очекува да биде фаворит.

 

 

Потегот на Хант дојде кога тој повторно ја означи нуклеарната енергија како „еколошки пријателска“ и отвори јавно тело, „Great British Nuclear“ (GBN) за да ја надгледува индустријата.

Се има за цел четвртина од моќта на Велика Британија да доаѓа од нуклеарни извори до 2050 година.

Промената на начинот на категоризирање на нуклеарната енергија значи дека пензиските фондови и менаџерите на средства, кои се под притисок да направат зелени инвестиции, можат да инвестираат милијарди во постројки.
Победата во процесот на селекција ќе биде благодет за Ролс, кој се мачеше со години и е ремонтиран од шефот Туфан Ергинбилгиќ, кој се приклучи во јануари. Нејзиниот главен извор на приход долго време беше производството и сервисирањето на авионски мотори, но тоа беше погодено од пандемијата на коронавирус.

 

 

Постројките би чинеле околу 2 милијарди долари секоја и би обезбедувале енергија за 45.000 домови.
Со оглед на тоа што повеќето делови се склопуваат во фабрики, електраните „flatpack“ можат да се изградат многу побрзо и поевтино од големите проекти како што е „Sizewell C“, за кои се проценува дека чинат 20 милијарди фунти.

Хант рече дека „почетниот“ фокус на министрите ќе биде да се утврди програмата за мали реактори, што значи дека сите одлуки за големи локации веројатно ќе бидат одложени до крајот на оваа година или во 2024 година.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.