Само 1 процент од луѓето ги знаат симптомите на смртоносниот рак, а раната дијагностика е клучна. Решете го квизот и проверете дали вие сте дел од нив

Свеста за симптомите на најсмртоносните видови на болеста е опасно ниска ширум светот, а раната дијагностика е клучна за најдобри шанси за преживување. Па ајде да видиме колку сме едуцирани на таа тема, затоа што сепак е многу важна.

Дали ги знаете симптомите на најсмртоносните видови на рак?

 

Прашања

1. Кои се симптомите на рак на црниот дроб?

а) Жолтица (пожолтување на вашата кожа)

б) Чувство на умор и слабост

в) Ненамерно губење на тежината

г) Болка или оток во стомакот

д) Губење на апетит

ѓ) Лошење

е) Чешање на кожата

ж) Чувство на преголема ситост после јадење

з) Брзо губење на здивот

ѕ) Проблеми со говорот или видот

и) Напади

ј) Ништо од горенаведеното

 

2. Кои се симптомите на тумор на мозокот?

а) Проблеми со видот или говорот

б) Напади

в)Брзо губење на здивот

г) Ментални или промени во однесувањето

д) Гадење или повраќање

ѓ) Тешкотии при голтање

е) Жолтица (пожолтување на вашата кожа)

ж) Главоболки

 

3. Кои се симптомите на ракот на хранопроводникот?

а) Напади

б) Губење на апетит и губење на тежината

в) Засипнатост

г) Постојани проблеми со варењето и киселини

д) Постојана кашлица

ѓ) Жолтица (пожолтување на вашата кожа)

е) Болка во стомакот, градите или грбот

ж) Повраќање

з) Замор или отежнато дишење

ѕ) Проблеми со говорот или видот

и) Тешкотии при голтање

ј) Ништо од горенаведеното

 

4. Кои се симптомите на ракот на белите дробови?

а) Кашлица која не поминува

б) Проблеми со говорот или видот

в) Губење на тежината и губење на апетит

г) Напади

д) Болка во градите која често е полоша со длабоко дишење, кашлање или смеење

ѓ) Брзо губење на здивот

е) Жолтица (пожолтување на вашата кожа)

ж) Чувство на замор или слабост

з) Засипнатост

ѕ) Кашлање крв

 

5. Кои се симптомите на рак на желудникот?

а) Болка во стомакот

б) Чувство на надуеност после јадење

в) Жолтица (пожолтување на вашата кожа)

г) Чувство на ситост многу брзо кога јадете

д) Проблеми со говорот или видот

ѓ) Брзо губење на здивот

е) Заробени гасови

ж) Гадење

з) Горушица

ѕ) Тешкотии при голтање

и) Проблеми со варење

ј) Ништо од горенаведеното

 

6. Кои се симптомите на ракот на панкреасот?

а) Кашлање крв

б) Болка во пределот на грбот или стомакот

в) Болка во градите која често е полоша со длабоко дишење, кашлање или смеење

г) Жолтица (пожолтување на вашата кожа)

д) Неочекувано губење на тежината

ѓ) Напади

 

Одговорите се на страна 2…