Само луѓето со „висок IQ“ можат да ги видат овие оптички илузии… што можете да видите зад брановидните линии?

Сликар кој изградил кариера со создавање уметност со оптичка илузија, сподели некои од своите најзбунувачки дела досега.

 

 

Ли Вагстаф користи хипнотизирачки обрасци за да го потопи женското лице во неговата уметност – а понекогаш е речиси невозможно и да се забележат.

Според истражувањето спроведено од „Current Biology“, луѓето со повисок коефициент на интелигенција полесно ги идентификуваат формите и деталите во оптичката илузија.
Тие се природно способни да ги игнорираат помалку релевантните детали на сликата и да ги усовршат специфичните форми.

 

 

Како резултат на тоа, има сугестии дека само луѓето со висок коефициент на интелигенција можат веднаш да ги забележат сликите во овие илузии.
Секое од уметничките дела речиси изгледа како да се движи, поради течната линија и меките агли.

Корисниците пријавиле вртоглавица додека се обидувале да ги најдат лицата во оптичките илузии.

 

 

Делата на Ли се достапни за купување, со цени кои започнуваат од 150 евра за мало оригинално парче и 1.500 евра за големо парче. Тој студирал на Кралскиот колеџ за уметност во Лондон и неговата работа ги истражува повторливите теми на моделот.
Во својата изјава за мисијата, тој вели: „Ме привлекуваат модели кои предвидуваат и можеби му пркосат на космичкиот поредок. Ме интересира како уметноста може да се искористи како алатка за преуредување на светот околу мене и како овој естетски поредок може да има утешно или вознемирувачки ефект, па дури и двете. Кога правам уметност, размислувам дали сè уште е можно да се направат слики и предмети што ги отелотворуваат идеите за верата, убавината и вистината“.