Само најдобрите математичари ќе ја решат оваа задача за 1 минута

Броењето во главата не е само погодно, туку и корисно за развивање на нашето математичко размислување и способност за брзи пресметки. Исто така, ја подобрува концентрацијата и меморијата, помагајќи ви брзо да ги решите проблемите во секојдневниот живот.

Задача: Добиј го бројот 20 со четири деветки, користејќи само аритметички знаци и загради.

 

Размислете за различни комбинации на операции. Можеби ќе бидат потребни неколку обиди.

Направете ја математиката во вашата глава за задачата да ви биде што е можно поефективна.

 

Решение

Еве како треба да изгледа примерот:

20 = 99/9 + 9

  • Bojan напиша:

    20=(9+9)/9+9 =11 +?9
    20=9 9 9 9 ?=9

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *