Сателитот на Јупитер, со 6 пати повеќе вода од Земјата, многу веројатно има ВОНЗЕМСКИ ЖИВОТ

Ганимед, сателит на Јупитер (Јупитер III), е најголемиот и најмасивниот од месечините на Сончевиот систем. Дијаметарот на Ганимед е повеќе од 5200 км, што е дури и поголем од Меркур и само малку помал од Марс.

Во март 2016 година, вселенскиот телескоп Хабл, исто така, направи изненадувачко откритие што укажува на постоење на голем океан со солена вода на оваа Месечина. А, колку што знаеме, присуството на течна вода е од витално значење, бидејќи може да укаже на постоење на вонземски живот.

„Ова откритие означува важна пресвртница, истакнувајќи го она што само Хабл може да го постигне“, рече Џон Грунсфелд, поранешен администратор на Дирекцијата за научна мисија на НАСА.

Планетолозите веруваат дека Ганимед може да биде едно од местата каде што може да се најде вонземски живот во нашиот Сончев систем, покрај Земјата.

„Во текот на своите 25 години во орбитата, Хабл направи многу научни откритија во Сончевиот систем. Длабоко во океанот под ледената кора на Ганимед лежат поинтересни можности за живот надвор од Земјата. Веруваме дека океанот Ганимед содржи повеќе вода од Европа“, објаснува Оливие Витасе, научник кој ја надгледува мисијата на ЕСА Јупитер ледената месечина Explorer.

„Океаните на Ганимед имаат шест пати повеќе вода од Земјата и три пати повеќе од Јупитеровата месечина Европа “.

Додека друга мисија Juice ги испитува Ганимед и Европа, друга мисија на НАСА, наречена Клипер, ќе се фокусира на истражување на второто. Така, за неколку години ќе имаме целосна панорама на океанските сателити кои ги опкружуваат најголемите планети во Сончевиот систем.

Ганимед е сателит со свое магнетно поле.

Ганимед е најголемата планетарна месечина во целиот Сончев систем и единствената која има свое магнетно поле. Благодарение на магнетното поле на половите на Ганимед, северната светлина е совршено забележана. Сателитот е во рамките на магнетното поле на Јупитер, поради што северните светла периодично се менуваат.

Откривањето на огромно водно тело под ледениот пејзаж на Месечината ги зголеми шансите за откривање на вонземски живот без напуштање на Сончевиот систем, велат научниците.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.