„Се истетовирав на лицето и сега не можам да најдам работа. Мислам дека тоа е дискриминација“

Еш Путнам , 23-годишна доставувачка на „Uber Eats“ и креатор на содржини на социјалните мрежи, неодамна се најде во центарот на вниманието. Путнам, која има карактеристично лице со тетовирани лице и врат, ја сподели својата фрустрација со процесот на вработување и потенцијалната пристрасност против нејзината уметност на телото.

 

 

Путнам аплицирала за работа во познат синџир продавници, но добила автоматизирана е-пошта во која ја известиле дека нема да одговара за таа позиција. Во е-поштата нема конкретна причина за одбивањето. Сомневајќи се дека нејзините видливи тетоважи и пирсинг можеби играле некаква улога, Путнам решила директно да се соочи со продавницата.

По посетата на продавницата, Путнам го прашала менаџерот зошто не е ангажирана. Таа раскажува дека и било кажано дека нејзиниот недостаток на искуство е причината за нејзиното одбивање. Скептично, Путнам дополнително притискала, прашувајќи дали нејзините тетоважи се фактор. Менаџерот го негирал ова, но Путнам остана неубедена.

 

 

Искуството на Путнам покренува прашања за тоа како работодавците ја перцепираат уметноста на телото на работното место. Таа тврдеше дека многу високоинтелигентни и способни поединци имаат тетоважи и пирсови, кои не влијаат на нивната работа. „Мразам што моите тетоважи се толку одлучувачки фактор за да добијам работа или не“, вели таа . „Само затоа што имам тетоважи не значи дека нема да бидам добар работник“.

Работната дискриминација поради тетоважи останува спорно прашање на современото работно место, како одраз на пошироки општествени тензии околу личното изразување и професионалните норми. И покрај зголеменото прифаќање на уметноста на телото во различни културни контексти, многу работодавци продолжуваат да ги сметаат видливите тетоважи како непрофесионални, што потенцијално влијае на нивните одлуки за вработување. Оваа пристрасност може да резултира со занемарување на квалификуваните кандидати врз основа на нивниот изглед, а не на нивните вештини или искуство, овековечувајќи циклус на исклучување поединци кои избираат да се изразат преку тетоважи.

 

 

 

Видеото на Путнам на „TikTok“, кое собра 9,7 милиони прегледи, предизвика жестока дебата. Некои поранешни вработени и менаџери за вработување од истиот синџир продавници се наметнаа, потврдувајќи дека видливите тетоважи и пирсингот навистина може да влијаат на одлуките за вработување. Еден корисник изјави: „Порано бев менаџер за вработување за „TJ Maxx“, и ќе ви кажам дека причината се пирсингот на лицето и тетоважите“.

Сепак, многу коментатори застанаа на страната на продавницата, тврдејќи дека поединците треба да ги разберат последиците од видливите модификации на телото.

 

 

Искуството на Путнам ја нагласува пошироката општествена дебата за прифаќањето на уметноста на телото во професионални услови. Додека некои тврдат дека личното изразување не треба да биде пречка за вработување, други тврдат дека одредени стандарди мора да се почитуваат во улогите со кои се соочуваат клиентите.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *