„Seagate“ работи на развивање технологија за чување податоци во „ДНК“. Ви се верува дека ова е возможно?

Американскиот гигант „Seagate Technology“ моментално работи на тоа како да се впишат податоци во ДНК. Се очекува дека снимањето на информации во комбинација на молекули на аминокиселини ќе ја зголеми густината на складирањето на податоците за милион пати. Замислено е компјутерите да имаат „биолошки“ дискови со незамислив капацитет.

„Seagate“ ќе развива системи за снимање податоци на ДНК со развивачот на оригиналната технологија, „Catalog Technologies“. Вториот предлага да се снимаат податоците во синтетички создадена ДНК, а не во „живи“ секвенци. И ова има смисла, бидејќи за да ги шифрирате податоците на овој начин, можете да користите не четири амино киселини од биолошко потекло, туку многу повеќе хемиски соединенија, што веднаш ја зголемува густината на снимање на податоците.

Според програмерите, синтетичката ДНК може да складира над 200 PB на грам. Ова е милион пати повеќе отколку што дозволуваат модерните „SSD“-дискови. Исто така, периодот на „биолошко“ зачувување на податоците е многу подолг – до 1000 години или повеќе. Досега има потешкотии со запишување на информации во ДНК. Инсталацијата „Шенон“, на пример, е со големина на „просечна семејна кујна“. Како и да е, претходно го поминавме ова со компјутери со големина на соба и хард дискови со големина на кабинет. Порано или подоцна, „Шенон“ или неговите конкуренти ќе создадат „лабораторија во чип“ за работа со ДНК на микронивоа.

Интересно е да се додаде дека „Catalog Technologies“ гледа подалеку од самото снимање на податоци. Компанијата, исто така, развива технологии за пресметување на ДНК. Ова не е нова визија. Научниците долго време експериментираа со ДНК како основа за извршување на програмирани алгоритми. Бидејќи аминокиселините можат да се состават според програма поставена од природата или научниците, зошто тие да не се склопат за да се добие некој вид пресметковен резултат?

„Seagate“, како специјалист за подобрување на густината, ќе може да го примени своето знаење за истражување во микрокосмосот на ДНК. На крајот на краиштата, важно е „Seagate“ да ги намали трошоците за складирање и да ги направи овие системи поедноставни.

 

  • gtKJGPDQ напиша:

    qNzPepVLwZf

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.