Сент Албанс планира да стане првиот британски град во кој децата под 14 години нема да користат мобилни телефони

Сент Албанс, Хертфордшир, се кандидира да стане првиот британски град во кој децата под 14 години не користат паметни телефони. Директорите во градот ги повикаа родителите да го одложат купувањето паметни телефони за нивните деца поради загриженоста за влијанието врз менталното здравје и развојот. Некои деца на возраст од седум сега поседуваат паметни телефони, што предизвикува аларми за изложеност на несоодветна содржина и сајбер-малтретирање.

Кампањата за детство без паметни телефони, поддржана од 20 од 24-те директори на основните училишта на Сент Албанс, има за цел да воспостави норма каде што малите деца немаат паметни телефони. Џастин Елбурн-Клод, извршен шеф на училиштата Канингем Хил, ги истакна прашањата како што се децата изложени на порнографија преку групите WhatsApp.

 

Многу училишта во Сент Албанс веќе имаат политики без телефон, а секретарот за образование Џилијан Киган воведе нови упатства за ограничување на употребата на мобилни телефони во училиштата. Овие мерки вклучуваат барање телефоните да се оставаат дома или да се чуваат подалеку од видното поле за време на училишните часови. Истражувањето на Policy Exchange покажа дека училиштата со ефективни забрани за телефони имаат повисоки оценки на учениците.

 

Кампањата се однесува и на пошироки проблеми, како што се децата кои користат паметни телефони за домашна работа или автобуски билети. Сепак, поддржувачите веруваат дека воспоставувањето општа норма против малите деца да имаат паметни телефони ќе биде од корист за нивната благосостојба и академски перформанси.

Естер Геј, мајка на убиената тинејџерка Брајана Геј, го поддржува ограничувањето на користењето паметни телефони кај тинејџерите и водеше кампања за политики што го ограничуваат пристапот до социјалните медиуми за оние под 16 години. Таа се состана со премиерот Риши Сунак за да разговара за овие грижи, залагајќи се за мерки за подобрување на безбедноста и вниманието во училиштата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *