„Шетајќи се со моето куче на плажа, пронајдовме повраќаница од кит. Погледнете зошто таа е многу вредна и речиси е како да УЛОВИВМЕ ЗЛАТО“

Рибар од Шкотска го шетал своето куче по плажата во Ершир, кога неговото куче нашло чудна грутка на плажата.

 

 

 

„Работам на рибарски брод, па знаев што е килибар. Никогаш порано не сум го видел во ваква состојба, но сум слушнал приказни за тоа“, изјави 37-годишниот рибар Патрик Вилијамсон за „South West News Service“. Грутката е всушност повраќаница од кит и има конзистентност на карпа која се нарекува амбра.

Откако неговото куче ја забележало мистериозната грутка, Вилијамсон ја зел за да може да ја тестира.

 

 

Китовите јадат суштества како лигњи и сипа, и иако повеќето несварливи делови од нивниот плен се повраќаат пред варењето, она што повремено се заглавува во нивните црева се врзува и расте со години и станува амбра (килибар).

 

 

„Се смета дека килибарот ги штити внатрешните органи на китот од острите делови на лигњите“, се вели на локацијата на музејот.

Едно е сигурно: ако морето исфрли на брегот нешто вакво, неговиот среќен пронаоѓач уловил „злато“.
Големи парчиња килибар се продаваат за милиони за употреба во индустријата за убавина. Парфимерите од висока класа користат килибар затоа што помага мирисот да се „закачи“ на кожата на една личност.

 

 

Во 2021 година, рибари пронајдоа парче повраќаница од кито од 140 килограми, чија вредност се проценува на околу 1,5 милиони долари.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *