Си ја сакаме вистинската плескавица! Месото одгледано во лабораторија е до 25 пати ПОЛОШО за климата од вистинското месо

Месото одгледано во лабораторија се сметаше за начин да се спаси планетата, но новата студија сугерира дека неговите зелени ингеренции не се толку солидни како што многумина веруваат. Истражувачите открија дека лабораториското или „култивирано“ месо, произведено со одгледување животински клетки, е до 25 пати полошо за климата од вистинското говедско месо.

Производството на вистинско месо има огромен јаглероден отпечаток бидејќи бара вода, добиточна храна и расчистување на дрвјата за да се отвори пат за добитокот. И покрај ова, експертите велат дека јаглеродниот отпечаток на месото одгледано во лабораторија може да биде многу повисок откако индустријата ќе порасне.

 

Новото истражување беше предводено од научници од Одделот за наука и технологија за храна, Универзитетот во Калифорнија, Дејвис.

„Во моментов, производите од месо базирани на животински клетки се произведуваат во мал обем и со економска загуба, но компаниите имаат намера да го индустријализираат и да го зголемат производството“, велат научниците во нивниот труд.

„Резултатите покажуваат дека влијанието врз животната средина на краткорочното производство на месо засновано на животински клетки веројатно ќе биде повисоко од просечното производство на говедско месо доколку се користи високо рафиниран медиум за раст“.

Месото одгледано во лабораторија се разликува од „месото“ од растително потекло, кое воопшто не е месо, туку користи вегански состојки како што се растителни протеини за да го повтори изгледот и вкусот на вистинското месо. Месото одгледано во лабораторија или „култивирано“ генерално се смета за поетичко отколку вистинското месо бидејќи бара примерок од телесното ткиво наместо смртта на животното, иако многу вегани и вегетаријанци нема да го допрат затоа што е направено од животно.

Процесот може да се направи со повеќе видови животински клетки за да се создаде приближна вредност на вистинската работа, без разлика дали се работи за пилешко, свинско или говедско месо.

Земајќи го говедското месо како пример, научниците користат матични клетки (од мускулите и други органи) од крава за да го започнат процесот на создавање на култивирано месо. Клетките се ставаат во петриеви садови со „медиум за раст“ кој содржи хранливи материи како што се амино киселини, гликоза, витамини и неоргански соли. Ова е дополнето со фактори за раст и други протеини за да им помогне на мускулните клетки да се размножуваат и растат. Овие клетки подоцна формираат мускулни клетки, кои природно се спојуваат за да формираат примитивни мускулни влакна и ткиво кое може да се пакува, транспортира и продава.

Експертите мислат дека месото одгледано во лабораторија ќе стане сеприсутно во следните 10 години. Но, за да се случи ова, методите на производство ќе треба да се зголемат од обични петри до огромни енергетски интензивни индустриски единици.

 

Во студијата, научниците ја процениле енергијата потребна за фазите на лабораториско производство на месо, од состојките што го сочинуваат медиумот за раст и енергијата потребна за напојување на лабораториите, и ја споредиле со вистинското говедско месо. Тие во голема мера се фокусираа на количината на компоненти на медиумот за раст, вклучувајќи гликоза, амино киселини, витамини, фактори за раст, соли и минерали.

Тие открија дека потенцијалот за глобално затоплување на лабораториското месо се движи од 246 до 1.508 кг CO2 еквивалент по килограм лабораториски одгледувано месо, што е до 25 пати поголемо од просечниот потенцијал за глобално затоплување од процесот на добивање на говедскотo месо во малопродажба.

Според научниците, тоа не се менува во зависност од тоа кои животински клетки се одгледуваат и месото што се создава, без разлика дали се работи за говедско, пилешко или јагнешко.

Но, тимот вели дека тие не го земале предвид влијанието врз животната средина од зголемувањето на капацитетите за производство на месо базирани на животински клетки, што би можело да го зголеми јаглеродниот отпечаток на индустријата уште повеќе.

Тимот заклучи дека влијанието врз животната средина на новите технологии како што е култивираното месо е нов концепт, но „многу важен“.

„Нашите резултати покажуваат дека месото базирано на животински клетки најверојатно ќе биде поинтензивно од повеќето системи за производство на месо според оваа анализа“, велат тие.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.