Sирнете во најозогласениот затвор во САД кој се смета за опседнат, а во кој некогаш бил чуван и Ал Капоне!

Кога Источниот државен затвор (ESP) бил отворен во Филаделфија во 1829 година, тој се сметал за најголемиот и најскап објект од ваков вид во земјата. Многу работи се промениле од тогаш, а изгледот на неговите ходници и ќелии дефинитивно не е за оние со слабо срце.

Со својата 142-годишна историја на тортура, изолација, болести, убиства и лудило, распаднатиот затвор во Филаделфија често се смета за опседнат. Фотографот ја долови морничавоста на затворот на фотографии од неговите ѕидови во распаѓање, напуштениот и скршен мебел и тесните ќелии.

 

 

Првично, институцијата била дизајнирана за самица на затворениците. Се верувало дека овој метод на нивно чување најдобро одговара за ефективно превоспитување. Меѓутоа, со текот на времето, оваа практика била напуштена, а затворот бил преполн. Ал Капоне, најпознатиот американски гангстер од 1920-тите и 30-тите години, некогаш бил чуван овде некое време.

Објектот престанал да работи за намената во 1971 година. По извесно време бил прогласен за споменик на историско и културно наследство и биле отворени објекти за посета на туристите. Во исто време, многу фрагменти од зградата останале без поправка, а во сегашната состојба оставаат депресивен впечаток. Сепак, ова не ги плаши туристите. Повеќе од 200.000 посетители го посетуваат затворот секоја година.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.