Скандалозна изјава на поранешниот шеф на „Google“, Мо Гавдат: „Вештачката интелигенција гледа на луѓето како на ѓубре и може да не „истреби“ како муви!“

Уште еден поранешен шеф на „Google“ предупреди на опасностите од вештачката интелигенција, велејќи дека таа може да го смета човештвото за ѓубре, па дури и да преземе воени дронови за да не истреби.

 

 

Мо Гавдат, поранешен главен деловен директор во тајното крило за истражување и развој на „Google“,  рече дека технологијата има моќ да го „сака“ човештвото или да го „смачка“ човештвото „како мува“.

Тој е вториот вработен во гигантот за пребарување кој предупреди за моќта на вештачката интелигенција за исто толку недели, откако нивниот „Кум на вештачката интелигенција“ Џефри Хинтон поднесе оставка, издавајќи свои страшни предупредувања за нашата иднина со вештачка интелигенција.
Гавдат рече дека мисли на вештачката интелигенција што тие ја создале како негови „деца“, но сега се кае за тоа родителство.

„Сум живеел меѓу тие машини. Знам колку се интелигентни“, изјави Гавдат за подкастерот Ден Мареј Сертер овој месец. „Посакувам да не ги започнав“.
Гавдат се надева дека јавноста ќе остане фокусирана на тоа што може да се направи за да се спречи дистописката иднина на авторитарните машини за убивање сега, додека има уште време.

Тој предупредува дека моделите за учење јазици кои ја обучуваат денешната вештачка интелигенција само им дозволуваат на машините да научат за човечката раса од нередот што го направивме на интернет. Таму, ботови најверојатно ќе го видат само најлошото од она што човештвото може да го понуди.

Говорејќи за Њујорк Тајмс за неговата оставка овој месец, тој предупреди дека во блиска иднина вештачката интелигенција ќе го преплави интернетот со лажни фотографии, видеа и текстови. Фалсификатите би биле стандардни, рече Хинтон, каде што просечниот човек „повеќе нема да може да знае што е вистина“.

Со фокусирање на далечни апокалиптични сценарија, рече тој, човештвото можеби нема да ги реши проблемите што може да ги промени токму сега за да обезбеди похармонична иднина во нашето неизбежно партнерство со хиперинтелигентната вештачка интелигенција.

 

 

Гавдат им рече на слушателите на „Тајните лидери“ дека луѓето треба да престанат да се грижат за далечните можности во 2037 или 2040 година кога вештачката интелигенција би можела да одлучи да го „згази“ човештвото „како мува“.

Но, тој верува дека вештачката интелигенција наскоро ќе ја има „агенцијата за создавање машини за убивање“, но само „затоа што луѓето ќе ги создаваат“.

Меѓутоа, бидејќи технологијата на вештачката интелигенција продолжува да напредува многу брзо, тој предупредува дека дури и неговите сопствени експертски мислења мора да се земат со скептицизам.

„Секоја изјава за вештачката интелигенција денес која е насочена кон иднината е лажна“, рече Гавдат.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.