Скриен „подземен свет“ откриен од научниците под хидротермалните отвори на Тихиот Океан

Истражувачите откриле скриен живот под океанското дно. Во неистражените длабочини на Тихиот Океан се наоѓа непознат екосистем преполн со егзотични форми на живот. Овој неверојатен „подземен свет“ нè тера да ги преиспитаме можностите на животот во најекстремните услови.

 

 

Скриен под хидротермалните отвори, мистериозниот свет остана неподвижен долго време. Подводните роботи опремени со напредна технологија успеаја да го исчистат горниот слој на оваа непозната средина и да инсталираат специјални мрежести кутии на врвот за да избегнат влез на живи суштества.
Отворајќи ги кутиите, научниците открија нови форми на живот, досега непознати за науката. Ова сугерира дека овие организми можеби се појавиле од длабочините на океанското дно, демонстрирајќи ја способноста да преживеат во екстремни услови.
Студијата покажува дека ова не е само откривање на нов екосистем, туку и доказ дека животот може да цвета на најневеројатните места.

Извршниот директор на океанскиот институт Шмит, Џиотика Вирмани, вели: „На копно и во океанот, долго време проучуваме животни во различни средини, но ова е првпат да видиме како животот напредува под хидротермалните отвори. Ова е навистина неверојатно откритие“.
Посебно внимание на истражувачите го привлекоа ларвите на џиновските црви од цевки, кои, како што се испостави, се способни да автостопираат во водните текови на значителни растојанија и да развијат нови територии.
Екологот Моника Брајт од Универзитетот во Виена рече: „Ова откритие во голема мера го проширува нашето разбирање за дивиот свет на хидротермалните отвори на длабоко море, обезбедувајќи вредни сознанија за адаптацијата и опстанокот во такви услови“.

 

Оваа студија не само што го подобрува нашето знаење за океанот и неговиот потенцијал, туку исто така ја нагласува важноста од понатамошни научни напори за разбирање на скриените и недоволно проучени екосистеми.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *