Слатко, но бизарно: Летечки роботи се претвораат во оригами и ја менуваат својата форма летајќи во воздухот

Научниците од Универзитетот во Вашингтон развија прекрасни мали електронски „микрофлаери“, со големина на поштенска марка, кои се превиткуваат како хартија за оригами во воздух, сп цел да го променат нивниот модел на летот.

 

 

 

Оригами микроорганизмите тежат помалку од една мала шајка и се целосно опремени со сите опции: програмабилен микроконтролер, радио „Bluetooth“, коло за собирање соларна енергија, сензор за притисок за проценка на висината и сензор за температура. Откако ќе бидат исфрлени од дрон или друг објект на голема височина, микролетачите зависат од ветрот за да се разотидат. Кога основата на оригами е целосно отворена, ветерот ги фаќа и ги движи како есенски лист.

Всушност, инспирацијата за дизајнот е дојдена од проучувањето како лисјата паѓаат низ воздухот, според извештајот од средата во „Science Robotics“. И кога ќе дојде време да се спуштат директно надолу, операторите испраќаат сигнал до секој микрофлаер преку „Bluetooth“, или со вграден тајмер или сензор за надморска височина.

Потоа, микроорганизмите го користат нивното свиткување на оригами Миура-ори – специфичен тип на шаблон за превиткување оригами – за да се вклопат во помала, поцврста големина, што им помага да се спуштат надолу.

„Го комбинираме наборот Миура-ори, кој е инспириран од геометриските обрасци пронајдени во лисјата, со собирање на енергија и ситни актуатори за да им овозможиме на нашите летачи да го имитираат летот на различни видови лисја во воздухот“, вели Викрам Ајер, доцент во Пол Г. Ален Факултетот за компјутерски науки и инженерство.

 

 

„Овој високо енергетски ефикасен метод ни овозможува да имаме контрола без батерии над спуштањето на микролетачите, што не беше можно порано“.

Самите микроорганизми можат да патуваат по должината на фудбалското игралиште кога ќе паднат од 40 метри при слаб ветер.

Во зависност од тоа кого прашувате, микрофлаерите може да се користат за собирање податоци за животната средина како температура, влажност и други услови – или може да се користат од злите владини господари за да ги шпионираат невините цивили во брутална, дистописка состојба на надзор.

Во секој случај, тоа е паметна апликација за дизајн за интересен уред: „Користењето на оригами отвора нов дизајн простор за микрофлаери“, рече Ајер.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *