„Смартфонот е хероинот на денешницата“: професор објасни зошто децата не треба да користат било каква технологија

Алексеј Саватеев е доктор по физичко-математички науки, дописен член на Руската академија на науките и професор на МИПТ. Тој е добро познат на интернет како популаризирач на науката. Пред се, неговата омилена математика.

 

 

 

Пред некој ден тој даде интервју и меѓу другите прашања зборуваше и за паметните телефони. Според него, тие се контраиндицирани за деца. Категорично. Особено на рана возраст. Научникот верува дека телефонот предизвикува „изнемоштеност“ и „неспособност децата да се концентрираат на било што“.

„Децата денес се чини дека се деца, но паметниот телефон ги уништува. Денешните деца во најголем дел се засекогаш искривени од фактот што имаат паметен телефон на 3 години. Ние и го купивме на ќерката кога имавме 12 години, и и објаснивме дека таа е единствената во класот што не се дрогира и тоа беше одлично. Мислам на паметен телефон“.

„Смартфонот е херо инотна денешницата. Можете да направите аналогија со алкохол – за возрасен тоа е можно да биде контролирано на некој начин, но за дете тоа е само забрана. И никако поинаку, бидејќи тоа ќе предизвика досада, изнемоштеност и неможност да се концентрирате на било што. Живееме во средина каде паметниот телефон се натпреварува со училиштето. И многу е тешко да се натпреваруваш со секакви глупости. Кога човек е веќе изнемоштен, тој веќе мисли дека ова е поинтересно. Колку често се поставуваат прашањата: „Зошто да учиш сега ако има калкулатор?“

 

 

Состојбата со паметните телефони е можеби проблем бр.1 кај нас. Учениците одат на екскурзија, таму гледаат најинтересните експонати, а тие се задлабочени во телефонот. Па, што е ова? Ова треба да се прогласи за сенароден проблем.  Ги повикувам сите родители да разберат дека ако на вашето дете му дадете паметен телефон прерано, ќе го воспитате како морон. Ако тоа се случило пред 8 или 7 години, верувам дека родителот извршил кривично дело“, вели докторот Саватеев.

  • Васе напиша:

    Во GB властите забраниле користење на мобилни телефони во училиштата. Сега, родителите се жалат, да им ги вратат МT, децата не знаеле да комуницираат меѓу себе!? На сила, правдина не биднува, има една црногорска поговорка!? Секоја генерација си носи своја технологија. Но, мислам дека оди на полошо! Кога ќе ја усовршат виртуелноста, наместо во мобилен, ќе се седи на некоја фотелја, со 3Д наочари приклучени на кабел, па ќе: играш фудбал, ќе се шеташ низ Јапан, ќе имаш секс со Емили Ратајковски… Читајте ми ги зборовите, ќе видите!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *