Со музика против деменцијата: Свирењето на музички инструмент е клучно за да се борите против болестите што напаѓаат во староста

Секоја година се зголемува бројот на заболени од деменција. Во овој поглед, научниците ширум светот бараат начини да го спречат или одложат развојот на оваа состојба. Неодамнешното истражување на научниците од Универзитетот во Ексетер во Велика Британија потврдува дека свирењето на музички инструмент може да биде еден од ветувачките методи за зачувување на когнитивните способности.

Истражувачите анализирале податоци за 1.107 луѓе над 40 години без дијагноза на деменција, поврзувајќи ги нивните когнитивни способности со самопријавената музичка способност, нивните навики за слушање музика и искуството со свирење на инструмент или пеење во хор. Резултатите од анализата потврдија „значително подобри перформанси“ во работната меморија и извршната функција кај оние кои свиреа на музички инструмент. Пронајдени се и асоцијации помеѓу пеењето, извршната функција и општата музичка способност со работната меморија.

 

Когнитивниот психолог Ен Корбет од Универзитетот во Ексетер забележа дека свирењето на музички инструмент може да биде начин да се искористи флексибилноста на мозокот, позната како когнитивна резерва. Оваа резерва ги штити ефектите од стареењето и може да го намали ризикот од развој на болести како што е Алцхајмерова болест.

И покрај пронајдените врски, истражувачите повикуваат на понатамошно проучување на ова прашање. Тие признаваат дека улогата на други фактори, како што се приходите и начинот на живот, може да влијае на когнитивните перформанси. Сепак, наодите од студијата сугерираат дека промовирањето на музичкото образование би било вреден дел од иницијативите за јавно здравје за зачувување на здравјето на мозокот, како и поттикнување на постарите возрасни лица да се вратат на музиката подоцна во животот.

Во однос на изборот на инструменти, студијата ги истакнува клавирот и плочите. Според резултатите, свирењето на клавир и пуштањето плочи придонеле за значително подобрување на работната меморија и когнитивните способности.

Еден од поддржувачите на овој концепт е 78-годишниот музичар Стјуарт Даглас од Корнвол (Велика Британија). Тој тврди дека редовното свирење на музички инструмент помага да го задржите умот остар во староста. Даглас често настапува и го гледа влијанието на неговата музика врз луѓето со губење на меморијата.

„Редовно настапуваме за да го видиме ефектот што нашата музика го има врз луѓето со губење на меморијата, а како постари музичари, не се сомневаме дека продолжувањето со свирење музика подоцна во животот одигра важна улога во одржувањето на здравјето на нашиот мозок“, вели Даглас.

Студијата е објавена во International Journal of Geriatric Psychiatry.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *