Соништата буквално „му изгореа“: Французин кој потрошил 8 години од својот живот за да изгради 7 метри висока реплика на Ајфеловата кула од кибрит, го уништи бирократијата и не влезе во „Гинис“

Французин кој потрошил осум години градејќи 7 метри висока реплика на Ајфеловата кула од кибрит, се разочарал кога неговите соништа пропаднале – затоа што користел бренд на кибрит што не може да се купи од обични продавници. Ричард Плауд тврди дека дознал дека неговите соништа „изгореле“ кога Гинисовата книга на рекорди ја донела својата пресуда без да ја види репликата.

 

 

И владејачката организација вели дека 706.900 стапчиња што ги користел 47-годишниот не биле комерцијално достапни и биле променети до непрепознатливост од нивната оригинална форма – што значи дека не можеле да го заведат неговиот обид.
Плауд, беснеел против одлуката – ужаснат што неговиот проект го уништила бирократијата.

„Тоа е разочарувачко, фрустрирачко, неразбирливо и не воопшто фер “, изјави тој за „Тајмс“.
Тој се надевал дека Гинис ќе се смилуваат со него, но останал уништен кога тие одбиле.

 

 

Во бесната објава на социјалните мрежи, тој додаде: „Кажи ми како 706.900 залепени стапчиња еден по еден не се кибрит. Мојата кула од кибрит сè уште стои.“

 

 

Г-дин Плауд, кој работи во одделот за уметнички дела и мостови во одделот „Charent-Maritime“ во југозападна Франција, конечно го завршил својот проект на 27 декември, на 100-годишнината од смртта на инженерот на оригиналната кула. Г-дин Плауд, кој сакал да прави модели од својата осма година, првично купувал кибрит во супермаркетите за да ја изгради структурата. Но, неговите напорни планови за освојување на Гинисовиот рекорд пропаднале кога одлучил дека процесот е премногу „пребирлив“ – и наместо тоа го убедил францускиот производител на кибритчиња „Flam’Up“ да го снабди со огромни кутии полни со 190.000 кибритчиња без горниот дел за палење.

 

 

Тој проценил дека вложил 4.200 часа од своето време во проектот откако започнал во декември 2015 година.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *