Создаден е робот контролиран од човечки мозок – дали роботите вака ќе станат уште попаметни?

Овој хуманоиден робот има свој ум. Истражувачите од Универзитетот Тијанџин во Кина создадоа робот кој е контролиран од човечки мозочни клетки, како прв од ваков вид е откритие во биопресметувањето.

 

 

 

„Саут Чајна Морнинг Пост“ објави дека тоа може да доведе до „развој на хибридна интелигенција човек-робот “. Едноставно кажано, технолошкиот напредок беше опишан од универзитетот како „мозок на чип“.

Матичните клетки кои беа предодредени да станат дел од човечкиот мозок беа искористени за да се развие робот со акциона фигура. Кога е спарен со електрода на компјутерски чип, тој е во состојба да шифрира и дешифрира за неговиот механички сад да заврши низа задачи. Истражувачите го опишуваат проектот како „првиот светски интелигентен комплексен систем за интеракција со мозок на чип со отворен код во светот“.

Покрај возењето на роботот, де факто мозочниот имплант може да му помогне да избегнува пречки, да следи цели и да управува со употребата на раката за да ги сфати работите. Нема очи и може да реагира само преку електрични сигнали и сензори. Изданието, исто така, објави дека куполата со изглед на мозокот на врвот на Мегазордот е чисто козметичка претстава, а не вистинското ткиво што се користи.

 

 

 

 

Друга потенцијална употреба за пробивот во роботиката е потенцијалот за поправка на оштетувањето на церебралниот кортекс на човекот меѓу другите техники за невролошки исцелување.

„Трансплантација на мозочни органоиди се смета за ветувачка стратегија за обновување на функцијата на мозокот со замена на изгубените неврони и реконструкција на нервните кола“, напиша тимот во нивното истражување.

Се надоврзува на посветеното истражување на „Neuralink“, истражувачка компанија основана од Илон Маск, која се фокусира на медицинските придобивки од имплементацијата на чипови кај луѓето.

  • Slaven напиша:

    Užasno slab i loš prevod!!!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *