Стара комунистичка загатка од 1950: Тестирајте го вашето внимание со решавање на проблемот од времето на комунизмот

Во 1950-тите, единствената сатирична публикација во Источна Европа било списанието „Уленшпигел“. Печатело фасцинантни детективски загатки за инспекторот Варник, кој решавал мистериозни злосторства. Подоцна, преводите на најдобрите гатанки се објавени во познатото руско списание „Science and Life“. Чувствувајте се како вистински детектив и обидете се да го решите злосторството токму сега!

 

„Ужасна несреќа, инспекторе“, рече Ритер, вработен во музејот, подавајќи му треперлива рака на инспекторот Варник. Не можете да замислите колку сум возбуден. Денеска останав во музејот да работам и да ги средиме нашите финансиски работи. Седев на моето биро и гледав низ сметките, кога одеднаш видов сенка од десната страна. Прозорецот беше отворен.

„Зарем не слушна некаков шум?“ – праша инспекторот Варник. „Апсолутно ништо“, одговори Ритер. На радиото свиреше музика, јас бев занесен во работата. Оттргнувајќи ги очите од сенката, видов како некој скока низ прозорецот. Веднаш го вклучив светлото и открив дека исчезнале две кутии со највредната колекција.

„Мислиш дека ќе верувам во твоите измислици?“ – изнервирано рече инспекторот. Никој уште не успеал да ме измами.

Како Варник погодил дека Ритер се обидува да го измами?

Ви треба совет? Погледнете ја внимателно сликата, внимавајќи на деталите од приказната. Ги очекуваме одговорите во коментари. А за точниот одговор кликнете овде
 

 

  • Kire напиша:

    I Vie ne znaete sto pishuvate. Lambata ja vkluchil koga go videl kradecot a ne pred toa. Lambata nema vrska so senkata. Senka od desno moze da ima bidejki prozorot e otvoren i vleguva kakva takva sbetlost.Ako e imalo senka…ke bile od levata strana. ushte ednash…lambata nema vrska vo ovoj sluchaj.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.