Што би можело да тргне наопаку? Научниците анализираат јајца од паразит, стари 200 милиони години, пронајдени во фосилизирани измет на антички предатор

Паразити се откриени во фосилизиран измет стар 200 милиони години.

 

 

Истражувачите откриле дека еден од најраните предатори на планетата бил заразен со црви, исто така познати како нематоди, кои се исто така вид на паразити.
Се верува дека копролитот, како што им е познат на палеонтолозите фосилизираниот измет — му припаѓал на еден вид полуводен фитосаурус, предатор сличен на крокодил.
Веста доаѓа помалку од еден месец откако друг тим истражувачи оживеа праисториски црв, одамна изумрениот вид „Panagrolaimus kolymaensis”, пронајден во мирување во ледениот сибирски мраз во состојба на „криптобиоза“.

 

 

Во новото истражување, дел од античкиот измет  беше анализиран од тим истражувачи од Универзитетот Махасаракам, Тајланд, кои открија пет вида паразитски остатоци, секој долг околу 50-150 микрометри.
Групата ги исекла паразитските фосили од јајца со дијамантска пила „користејќи стандарден метод со тенок пресек“, според нивниот извештај.

Овие ултра тенки парчиња исечени со дијамантска пила му овозможија на тимот палеонтолози да ги прегледаат пресеците на древните заразни микроби под микроскоп.

Едно со дебела обвивка беше идентификувано како јајце од црв, додека за другите се веруваше дека се или дополнителни јајца, цисти од протозои или спори од мов и папрат.
Современите паразити се вообичаена и важна компонента на екосистемите, но древните паразити и нивната улога во праисториските екосистеми традиционално биле доста тешки за проучување бидејќи толку малку примери преживеале во фосилните записи.
Паразитите често ги населуваат меките ткива на нивниот домаќин, но ретко се зачувани како фосили.
Но, овој фосилизиран цилиндричен копролит од доцниот тријас, опишан во списанието „PLOS ONE”, бил обвиен и заштитен од елементите во геолошката формација Хуаи Хин Лат во Тајланд, стара над 200 милиони години.
Го пронашле локални селани, според водечкиот автор на студијата, палеонтологот Танит Нонсрирач.

„Необичниот изглед на овие наоди ги заинтригира селаните, кои ги сметаа за потенцијално поволни и способни да дадат среќа доколку се сметаат за талисмани“, изјави Нонсрирач за информативната страница Инверс.

 

 

„Во 2010 година, нашиот тим ја доби веста за ова откритие и тргна на теренска експедиција, водејќи ги селаните до вистинското место за фосили.
Ова е прв запис за паразити во домаќин на копнени ‘рбетници од доцниот тријаски период во Азија и редок поглед на животот на древно животно, кое очигледно било заразено од повеќе паразитски видови.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *