Што е СТИВ? Сè што треба да знаете за феноменот на виолетовата аурора

СТИВ, или Силноto засилување на брзината на топлинска емисија, е атмосферски феномен што ja придружува поларната светлина, попозната како Северната светлина, која беше забележана оваа недела низ САД.

 

 

 

Виолетова светлина, често има и зелени дамки и е резултат на магнетни бури, кои вообичаено се предизвикани од изливи на плазма од сонцето и се познати по тоа што ги нарушуваат ГПС-системите или електричните мрежи на Земјата. Енергетските честички што се испуштаат од Сонцето што вртат кон Земјата се пренасочуваат од нашето магнетно поле кон нашите полови, создавајќи поларна светлина додека влегуваат во атмосферата.

СТИВ не е создаден од наелектризирани честички, туку всушност е гас што се формира како резултат на топлата атмосфера и брзото патување, што се јавува на надморска височина од 99 до 199 километри. Магнетните бури предизвикуваат такви реки од врел гас што брзо се движи.

„Атмосферата се загрева со многу брзи плазма струи кои се судираат со неутралниот гас“, изјави за Space.com Тоши Нишимура, вонреден професор на Колеџот за инженерство на Универзитетот во Бостон и коавтор на првичниот извештај за СТИВ во 2018 година.

 

 

 

СТИВ првпат го привлече вниманието на „граѓанските научници“ помеѓу 2015 и 2016 година – тие ги објавија брилијантните небесни глетки на интернет. Елизабет Мекдоналд, истражувач во Центарот за вселенски летови на НАСА Годард и коавтор на извештајот СТИВ за 2018 година, ги пофали аматерските трагачи на поларната светлина, кои беа императив за истражување на феноменот.

Тие беа во можност да го снимат она што наменските научни камери не го можеа бидејќи СТИВ се појавува на бранови должини различни од вообичаените аурори, изјави Мекдоналд за Space.com.

СТИВ неодамна беше забележан во Обединетото Кралство и делови од Европа минатиот викенд, при што експертите очекуваа почесто да го гледаат овој блескав спектакл поради предвиденото зголемување на сончевата активност.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *