Што е „тестот со троен филтер“ на познатиот филозоф Сократ? Пред да зборувате поставете си ги овие 3 прашања

Сократ, познатиот филозоф на Античка Грција, го смислил „Тестот со троен филтер“ за да ги натера луѓето да размислуваат пред да зборуваат.

Во античка Грција, Сократ бил посетен од негов познаник. Со желба да сподели некои сочни озборувања, човекот го прашал Сократ дали сака да ја знае приказната што штотуку ја слушнал за еден нивен пријател. Сократ одговорил дека пред да зборува човекот, треба да го помине „Тестот со троен филтер“.

 

Првиот филтер, му објасни Сократ на својот познаник, е вистината.

„Дали сте апсолутно сигурни дека тоа што сакавте да го кажете е вистина?“

Човекот одмавнал со главата. „Не, всушност само што слушнав за тоа, и…“ го прекинал Сократ.

„Не знаете со сигурност дека е вистина, тогаш? Дали тоа што сакате да го кажете е нешто добро или љубезно?“

Повторно, човекот одговора: „Не! Всушност. Токму спротивното. Ти гледаш…”

Сократ ја кренал раката за да го спречи човекот да зборува.

„Значи, не сте сигурни дека она што сакате да го кажете е вистина и не е добро или љубезно. Сепак, останува еден филтер, па можеби сепак ќе ми кажете. Тоа е корисност или неопходност. Дали оваа информација е корисна или потребна за мене?“

Малку поразен, човекот одговорил: „Не, не навистина“.

„Па, тогаш“, рекол Сократ: „Ако она што сакате да го кажете не е ниту точно, ниту добро, ниту љубезно, ниту корисно или неопходно, ве молам не кажувајте ништо“.

Размислете за ова. Пред да одговорите на прашање или да го изразите вашето мислење, запрашајте се:

Дали е вистина?
Дали е добро?
Дали е љубезно?
Дали е корисно?
Дали е потребно?
Ако ги помине овие филтри, зборувајте. Ако не, или најдете тактичен начин да го поминете тестот или уште подобро, чувајте го за себе.

 

 

Она што е вистинската причина зад тоа, сепак, е за информациите што ги бараме и создаваме. Замислете колку поинаков би бил светот кога би избрале само да бараме и создаваме информации кои се вистинити, добри или корисни.

Еден мудар човек еднаш рекол: „Размисли пред да зборуваш! Дали тоа што ќе го кажеш е вистина, љубезно или корисно? Ако одговорот е не, тишината можеби е подобра опција“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *