Што сѐ живее на нашата кожа? Еве што може да се види на дланка на 8-годишно момче кое се играло надвор

Лабораторискиот асистент на колеџот Кабрило од Калифорнија, Таша Стурм, претстави серија слики кои го илустрираат разновидниот свет на микроби кои живеат на нашата кожа.

Како дел од експериментот, 8-годишниот син на една жена оставил валкан отпечаток од дланка во чинија со триптичен соин агар откако се вратил од прошетка. Познато е дека оваа супстанца слична на желе е идеална средина за одгледување на микроби.

После тоа, таа ги оставила микробните колонии во инкубаторот неколку дена за да растат. И покрај фактот дека конечниот резултат од експериментот претставува сериозна закана за здравјето на луѓето, присуството на бактерии на рацете и кожата е нормално.

Безбедно количество микроби создава таканаречен „микробиом“ – здрав имунолошки систем и микрофлора на гастроинтестиналниот тракт.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.