Што се случува ако зјапате во очите на друга личност 10 минути

За експериментот, Џовани Капуто и неговите колеги од Универзитетот во Урбино собрале 20 доброволци, поделувајќи ги во парови и ги сместиле на растојание од еден метар еден од друг. Во просторијата имало доволно светлина за да се разликуваат цртите на лицето на партнерот, но светлосниот вид бил ослабен. Резултатите од овој експеримент биле многу изненадувачки.

Италијанските психолози тврдат дека за 10 минути состојбата на свеста на испитаниците била значително нарушена – и луѓето почнале да доживуваат целосна дисоцијација. 95% од овие испитаници изјавиле дека виделе деформирани црти на лицето, 75% виделе лица на чудовиште, 50% го виделе своето лице наместо туѓо и 15% го виделе лицето на некој од нивните роднини. Но, зошто воопшто се случува ова?

Авторите на делото веруваат дека работата е во адаптацијата на мозокот на замрзната, непроменлива ситуација. Порано или подоцна, почнува да се чувствува како позадина и генерално воопшто не се забележува. Перцепцијата се затемнува и само малку се „ажурира“ кога сликата малку се поместува со трепкање или неволни движења на очите – нистагмус. Во исто време, мозокот почнува да бара промени дури и таму каде што не се случиле – и црта слики кои се малку поинакви од вистинските.

Сакате да го проверите ова? Па, овој експеримент лесно се повторува дома, со вклученост на некој од членовите на семејството или пријателите!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.