Што се случува со Преспанското Езеро? Едно од најстарите езера во Европа е во драстичен губиток на вода во последните години

„Набљудуваните промени во нивото на езерото се поврзани со климатските промени“, вели Спасе Шумка, професор на Универзитетот за земјоделско инженерство во Тирана, главниот град на Албанија. Милиони години ова езеро беше едно од најчистите, а неговиот екосистем е дом на приближно 2.000 видови риби, птици и цицачи, но сега нивото на неговата вода се намалува и се намалува.

„Пред да падне многу снег, беше на метар или еден и пол метар од нас. Преспа се наоѓа во Македонија, а езерото ги дели границите и со Грција и Албанија“, вели чувар на паркот кој го чувал езерото од страната на Македонија повеќе од една деценија. Последниве години овде речиси и да нема врнежи од снег, а опкружено е со планини.

Друг проблем што придонесува за намалувањето е загадувањето од земјоделските испуштања, што создава алги и растенија кои имаат деструктивен ефект врз областа. Се подготвува проект за обновување на Преспанското Езеро. Беа изградени осум метеоролошки станици за собирање податоци и информирање на производителите на вода во регионот за најдоброто време за примена на пестициди. Извештајот на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) покажува дека годишно во регионот се користат околу 65 тони пестициди. Општи информации и најголем дел од производите влегуваат во езерото во вид на истек, што предизвикува штета на производителите кои се наоѓаат во близина. Студијата на НАСА покажа дека езерото изгубило 7% од својата површина и половина од својот волумен помеѓу 1984 и 2020 година.

„Имаме повеќе економски придобивки и ја подобривме заштитата на животната средина“, рече Фросина Георгиевска, 56-годишна фармерка на јаболка која живее во Ресен, Македонија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *