Што се тоа топчести молњи: Дали станува збор за електромагнетна ФОРМА НА ЖИВОТ?

И покрај најдобрите напори на научниците и опремата од милион долари, топчести молњи никогаш не биле произведени во лабораторија. Овој мистериозен феномен е пријавен уште од античко време, а до неодамна се сметаше дека е плод на имагинацијата.

 

 

 

Обично се појавува во близина на земјата за време на грмотевици, иако понекогаш се појавува при ведро време. Може да се движи во големина од неколку сантиметри до неколку метри во дијаметар и добива различни бои, најчесто црвена, жолта и портокалова. Топчестата молња обично исчезнува по неколку секунди, иако во неколку наврати била видлива повеќе од една минута.

Често испушта звук на шушкање и зад себе остава карактеристичен мирис на озон или запален сулфур. Понекогаш исчезнува со силен тресок, а во некои случаи дури остава зад себе магла или цврст остаток.

 

Постоењето на топчести молњи е докажано со трагите на физичките оштетувања што ги остави зад себе, палење предмети, па дури и повредување или убивање на животни и луѓе.

Според изјавите на очевидци, топчестата молња ги има некои од најчудните својства пронајдени во природата. Има необјаснива тенденција да влегува во домовите на луѓето, понекогаш преку оџаци или дури и стискајќи се низ клучалките.

 

 

Во некои случаи, тие се топат низ цврсти стаклени панели, оставајќи зад себе совршено тркалезни дупки. Во други случаи, минуваат токму низ ѕидовите. Сепак, најбизарните извештаи се оние кои велат дека огнените топки покажуваат знаци на чувство. Да, ние сме исто толку збунети како вас. Според неколку веродостојни извештаи, луѓето биле бркани нагоре и надолу по скалите или опкружени со огнени топки.

Ова навидум разумно однесување наведе некои да веруваат дека топчестата молња всушност може да биде некаква ефемерна форма на живот, за разлика од онаа на која сме навикнати врз основа на ДНК. Ако е така, тогаш ова мора да е едно од најинтересните вонземски суштества за кои сме слушнале.

  • Васе напиша:

    Вакви и слични необјаснети работи се случуваат со векови! Разликата од сега и порано е во тоа, што сега има камера на секое ќоше, па може да се види свашта. Но и типови што прават лажни видеа за некој лајк! Според некои податоци, во светот по улиците има поставено 1 милијарда CCTV камери (предњачи Кина, каде на 1.000 жители има 373 камери). Ја предлагам серијата „Paranormal Caught on Camera“ која се емитува од 2019 година и до сега има снимено 128 епизоди во 6 сезони.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *