Што значи мистериозната пирамида скриена во шкотските шуми? Нема да ви се верува чие дело е!

Балморал стана популарна дестинација благодарение на најновите вести. Овој вид на имот во Абердиншир (Шкотска) служи како резиденција на британското кралско семејство. Всушност, тоа беше местото на изолација на Елизабета Втора. Сепак, малкумина знаат дека во него се крие нешто необично, на пример, пирамида.
Кралскиот замок се наоѓа во густа шума. Содржи 11 камени могили изградени по наредба на кралицата Викторија. Сепак, тука има споменик кој секако се издвојува од останатите згради – ова е пирамида подигната во спомен на смртта на нејзиниот сопруг.

Во 1852 година, Балморал го купил принцот Алберт. Тоа бил подарок за неговата сопруга, кралицата Викторија.

И покрај фактот дека првобитната резиденција се наоѓала на територијата несоодветна за кралското семејство, принцот Алберт изградил замок на 100 метри од него. По завршувањето на работата во 1856 година, старата зграда била урната и бил подигнат камен во спомен на него каде што била неговата влезна врата.

Вообичаено беше кралицата Викторија да ги одбележува важните настани во нејзиниот живот со камења. Таа наредила да се изгради тумба за да го одбележи купувањето на имотот од страна на нејзиниот сопруг. Покрај тоа, таа изградила и други камења за да ги прослави браковите на нејзините 9 деца.
По смртта на принцот Алберт, кралицата подигна неколку споменици во негова чест во Балморал. Најважната од нив е пирамидата на врвот на мал рид. Масивната 4-страна пирамидална структура била изградена од гранит. Неговите димензии се 12 метри во основата.
Кралицата Викторија подигна и споменик во чест на Џон Браун, нејзиниот верен слуга. Но, подоцна беше отстранет, бидејќи тоа не му се допадна на најстариот син Едвард VII.

За да се одбележи годишнината од владеењето на Елизабета II во 2012 година, беа изградени уште 2 могили. Првиот бил сместен во шкотското село Балатер и се состоел од 50 камења. По еден за секоја година од владеењето на монархот. Камењата за изградбата се ископани во локалниот каменолом во Инвер.

Во Балморал Манор бил поставен вториот. На врвот бил пронајден камен од реката, а кога била завршена изградбата, на последниот камен била вградено полирано 10-годишно виски.

Како што можете да видите, градењето пирамиди во чест на починатите членови на кралското семејство не е само древна практика. Ова е ритуал кој се практикува илјадници години и покренал секакви теории и хипотези.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.