Студија отркива: Зошто секогаш треба да јадете пред да имате интимен однос

Од палење свеќи до вклучување на некој мазен џез, постојат неколку работи што можете да ги направите за да го поставите расположението за с*кс. Но, сега една студија сугерира дека има уште една важна работа што треба да ја направите пред да одите во спалната соба – да јадете.

Истражувачите од Универзитетот во Осло тврдат дека „нежните милувања“ се помалку пријатни кога сте гладни. Тие велат дека овој необичен ефект се сведува на „грелин“, кој е познат и како „хормон на глад“.

„Покрај воспоставената улога како хормон за стимулирање на апетитот, грелинот е вклучен и во зголемување на интензитетот на допирот“, објаснуваат истражувачите.

 

Грелинот е хормон кој се произведува и се ослободува главно од клетките во желудникот, а мали количини се ослободуваат и од тенкото црево, панкреасот и мозокот. Често се нарекува „хормон на глад“, бидејќи го стимулира апетитот, го зголемува внесот на храна и промовира складирање на маснотии.

Сепак, претходните студии открија дека хормонот е поврзан и со други работи.

Пишувајќи во нивната студија, објавена во Psychophysiology , истражувачите напишаа: „Покрај храната, ефектот на грелин се протега и на други начини. На пример, неговата администрација ги тера глувците да консумираат повеќе алкохол и ја зголемува мотивацијата за само-администрирање хероин кај стаорците“.

Тимот, предводен од Даниела Фабиган, тргна да разбере дали хормонот има или нема влијание врз пријатноста на допирот.

 

 

Шеесет учесници биле замолени да дојдат во лабораторијата на тестови во два одделни дена.

На првиот ден учесниците пристигнале во 15:00 часот, постејќи од 09:00 часот, а потоа им бил даден течен оброк и банана. И другиот ден не јаделе до доаѓањето, а ни таму не им дале храна.

Тестовите на крвта потврдиле дека на првиот ден нивото на грелин им се намалило откако јаделе, додека нивото останало високо на денот на „постот“.

Во двата дена, на учесниците им ја допирале десната потколеница со различни брзини, додека нивните мозоци биле скенирани со помош на скенер за fMRI. Од учесниците било побарано да оценат колку е интензивен допирот, како и колку е пријатен.

Резултатите откриле дека допирите биле оценети како малку попријатни во деновите на кога јаделе, отколку во деновите на „постеле“.

Сепак, тие велат дека наодите би можеле да имаат важни импликации во „широк опсег на домени“.

Тие напишаа: „На пример, може да имплицира дека допирот што се бара од причини за благосостојба, како што е релаксирачката масажа, има попозитивен ефект после оброк отколку на празен стомак. И намалениот интензитет на допирот кога сте гладни може да придонесува тешкотијата да се придржувате диета“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *