Суровоста на животинскиот свет: Крокодили против гепарди во борба за плен. Што мислите кој се најаде?

2 крокодили бркаат 3 гепарди од воден елен кој го уловиле пред само неколку минути. Гепардите бегаат пред да завршат со оброкот.
Боб и Роза Сварт, пензионери и љубители на природата, неодамна доживеале такво уникатно искуство во Националниот парк Кругер.

„Бевме на нашата секојдневна прошетка кога забележавме три гепарди во сувото корито на реката Шингвеџи пред капијата на кампот. И покрај големата топлина, гепардите биле будни и се фокусирале на нешто во коритото. Чекавме повеќе од еден час додека не дојде група водни елени, меѓу кои имаше и помлади“.

Гепардите се познати по својата брзина и агилност, што ги прави успешни ловци. Тие можат да забрзаат до 120 километри на час, овозможувајќи им брзо да го престигнат пленот. Тие се потпираат на својот вид за да го забележат пленот од далечина и ја користат својата брзина за да ги нападнат од заседа.

„Одеднаш, еден од гепардите исчезна во грмушките, а другите двајца влегоа во битка, бркајќи ги водните елени. Конечно успех! Еден од гепардите успеа да улови воден елен, а останатите гепарди му се придружија“.

„Сета оваа гужва предизвика голем интерес, а крокодилите кои се сончаа по должината на коритото почнаа да се приближуваат. Гепардите се обидоа да застанат на земја и почнаа да шушкаат по крокодилите. Крокодилите на крајот им дадоа навестување на гепардите и тие побрзаа по својот плен. Се појавиле вкупно 12 крокодили кои тргнале да го убијат водениот елен. Меѓутоа, на крајот, кај трупот остана само најголемиот крокодил, опкружен со мршојадци и други птици“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.