Суштества кои ќе ве натераат да се запрашате дали ги создала нашата планета или некоја друга?

Денес, научниците знаат околу 2 милиони растенија и животни. Дури и според конзервативни проценки, ова е само 1/4 од сите копнени видови. Бројките се импресивни, а секоја година бројот на откритија само расте. Но, дури и меѓу нам познатите суштества има и такви кои тешко е да замислиме дека живеат со нас на иста планета.

Ние  гледавме фотографии од животни со отворена уста, во чија реалност понекогаш е тешко да се поверува.

Патагониската мара е голем пустински глодар кој изгледа како вкрстување помеѓу капибара и зајак.

 

Синиот змеј цел живот го влече стомакот нагоре во потрага по храна .

И се храни со отровни медузи, чиј отров подоцна го користи за заштита. Неговиот стомак има сина боја, што се крие од предатори кои напаѓаат од воздух. И задниот дел е сребрено-сив, така што грабливите риби исто така не го гледаат змејот.

 

Делфинот Иравади е еден од двата вида орчела. За разлика од останатите нивни браќа, им недостига клун.

Gargaphia solani е субсоцијален вид на чипка бубачка попозната како бубачка од чипка од модар патлиџан.

 

Белите лилјаци се целосна спротивност на стереотипите за лилјаци. Имаат бела бунда, градат шатори и сакаат смокви.

 

Atheris hispida е отровна змија од видот вајпер. Ендемичен во Централна Африка.

 

Оваа убавица е месечева пеперутка. Цел живот таа не јаде ништо и добива енергија од резервите акумулирани од гасеницата.

 

Scotoplanes е род на длабокоморски краставици од фамилијата Elpidiidae. Нејзините видови се попознати како морски свињи.

 

Фантастичниот геко со лисна опашка е наречен така поради неговиот изглед. Совршено се спојува со околината, имитирајќи гнил лист.

 

Во науката, овој вид е познат како Halitrephes maasi, но го нарекуваат и огномет медуза. Јасно е зошто.

 

Златните желки бубачки изгледаат доста привлечни поради нивната необична боја.

 

Козловиот пигмејски џербоа (Salpingotus kozlovi) е вид на глодар од фамилијата Dipodidae. Исклучително убав тип. Пронајден во пустините на Кина и Монголија.

 

Џиновскиот изопод е длабоко морски роднина на обичните шумски вошки. Тие можат да достигнат должина до половина метар и да останат без храна до 5 години.

 

Лигер е вкрстување помеѓу машки лав и женски тигар. Друштвен, сака да плива. Таа е и најголемата мачка, но ја има само во заробеништво.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.