Сведок на минатото: Замрзната крзнена топка, стара 30.000 години им откри неверојатна тајна на научниците

Долго пред луѓето да чекорат на Земјата, нашиот свет изгледал неверојатно поинаку. Античките артефакти и откритија од минатото ни обезбедуваат волшебни погледи во свет кој честопати се чувствува надвор од нашата најлуда имагинација. Погледнете го, на пример, неодамнешното откритие на научниците: замрзнато крзнено топче кое опстоило 30.000 години, мистериозен артефакт преполн со нераскажани приказни. Какви тајни би можело да содржи?

 

1. Крзненото топче е старо 30.000 години

 

Извонредното откритие е направено во близина на Крик Хестер во златните полиња Клондајк, традиционалната територија Тр’ондек Хвечин. Оваа совршено сочувана верверица, во својата завиткана положба, се чини дека го дочекала својот крај додека спиела, веројатно подготвувајќи се да хибернира за зимата. Обвиена во вечен мраз со милениуми, останала во исклучителна состојба, слична на праисториски фрижидер кој ја зачувал во исклучителна состојба.

Алпскиот ветеринарен медицински центар придонел за ова откритие со спроведување на рендгенско испитување на примерокот, откривајќи зачудувачки недопрен скелет. Во блиска иднина, ова неверојатно откритие ќе биде изложено на јавноста во Центарот Берингија, давајќи им на луѓето можност одблиску да бидат сведоци на ова древно чудо.

 

 

Грант Зазула, палеонтолог од владата на Јукон, ја изрази својата стравопочит, велејќи: „Постојано ги проучувам коските и тие се совршени, навистина се недопрени. Но, кога ќе видите животно кое е совршено сочувано, старо 30.000 години, и можете да го видите неговото лице, кожата и косата и сето тоа, тоа е толку неверојатно“.

 

Регионот Јукон во Канада се покажа како ризница на праисториски остатоци, замрзнати во времето уште од леденото доба. Во последниве години, неверојатни откритија како што се добро сочувано бебе мамут и мумифицирано кученце волк го привлекоа вниманието на светот.

Бебето мамут, откриено од рудари во традиционалната територија Тр’ондек Хвечин минатата година, задржало голем дел од своето крзно и кожа, давајќи непроценлив увид во животот на овие древни суштества. Слично на тоа, во 2020 година, откритието на мало мумифицирано кученце старо 57.000 години ги запрепастило истражувачите бидејќи сè уште поседува непроменети меки ткива и заби, изгледајќи како да е замрзнато во рикање.

 

 

За време на леденото доба, овој регион бил дом на разновидна низа на прекрасни животни , вклучувајќи диви коњи, мамути, берингиски лавови и џиновски мечки. Благодарение на колекцијата на замрзнати ликови што се откопани, научниците и ентузијастите добиваат подлабоко разбирање за овој уникатен и чудесен праисториски екосистем.

Иако може да го замислиме минатото како непознато место за живеење, интригантно е да се забележи колку личи на еволуираниот свет што сега го населуваме. Мајката природа постојано нè остава во восхит со нејзините чуда.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *