Шведски научници открија: Напредната технологија ќе овозможи да користиме телефони што ќе се полнат на енергија од дрва?

Во светот се појави нова технологија која може да го промени нашето разбирање за изворите на енергија. Шведските пронаоѓачи кои работат во лабораториите на Западниот институт за технологија одлучија да го искористат потенцијалот на дрвото како извор на електрична енергија. Тие дојдоа до интересен заклучок: дрвјата се способни да спроведат и генерираат електрична енергија.

 

 

Идејата е дека водата што се издига од корените до лисјата на растенијата произведува електрична енергија. Научниците успешно го повторија овој процес во лабораторија, па дури и го подобрија со генерирање електрична енергија.

Како што истакна претседателот на институтот, Андерс Седерхолм, „Со промена на структурата на дрвото во наноскала, успеавме значително да ја подобриме способноста на дрвото да произведува електрична енергија. Дрвото може да произведува висок напон неколку часа“.

Во моментов, научниците успеале да добијат 140 миливолти енергија, што, за жал, не е доволно ниту да запали обична сијалица. Но, истражувачите не се откажуваат. Тие развија оригинален транзистор (исто така направен од дрво) кој може да се користи за засилување на сигналот. Ова бараше отстранување на лигнин од дрво, слично на производството на стакло.

Инженерот за органска електроника Клес Тибрант, од Универзитетот Линкопинг, рече: „Зедовме дрво балса, растворивме природен лепак и ги наполнивме шуплините што се формираа на негово место со полимер со мешана електронско-јонска спроводливост. Овие три парчиња дрво би можеле да бидат почеток на зелената електроника“.

Сепак, постои предупредување: дрвениот уред работи на фреквенција од само еден херц, што е значително пониско од силиконските транзистори што се користат во модерната технологија. И покрај потенцијалот на оваа технологија, замената на современите електронски компоненти со дрвени во блиска иднина изгледа невозможно.

Сепак, истражувањето на шведските научници претставува одлучувачки чекор кон развојот на чисти извори на енергија. Оваа технологија може да стане основа за идни иновации и да даде поттик за развој на зелена енергија.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *