Таа е самостојна жена, не ѝ треба маж: Ајкула се оплоди и си снесе мало ајкулче, без притоа никогаш да има контакт со мажјак

Не и треба маж.

 

 

 

Ајкула во зоолошката градина во Чикаго влезе во историјата – се породила и покрај тоа што немала контакт со ниту еден мажјак.

Женката ајкула живее во свое живеалиште во зоолошката градина Брукфилд, лоцирана надвор од Чикаго, каде што живее од 2019 година. Таа не била сместена со мажјак од нејзиното пристигнување, се вели во соопштението за печатот од зоолошката градина.

 

 

 

На 23 август, едно од јајцата на мајката се извело – само вториот регистриран случај на ајкула од произведен со бесполово размножување во акредитираниот објект на Здружението на зоолошки градини и аквариуми.

Првата појава беше во аквариумот Њу Ингланд од каде што потекнуваат возрасните женки во зоолошката градина Брукфилд. Партеногенезата (PG) е бесполово размножување каде женката може да произведе ембрион без сперма за да го оплоди, според Националниот институт за здравје.

Според „Britannica“, ПГ е природна појава кај некои безрбетници како што се мравките и пчелите, но е ретка кај посложените ‘рбетници, како што се ајкулите.

 

 

Мајката ајкула првпат дошла во зоолошката градина кога имала само три години, а од зоолошката градина велат дека видот достигнува сексуална зрелост на околу седум години.
Таа почнала да снесува две до четири типично неплодни јајца секој месец, почнувајќи од 2022 година. Но, како што се испоставило, едно од тие јајца било плодно.

Бебето ајкула сега има два месеци. Кога целосно ќе пораснат, ајкулите со еполети можат да добијат должина од два и пол до три метри.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *