Тајните на каменот Инга: древен астрономски код кој чека дешифрирање

Во бразилската држава Параиба, длабоко во тропските шуми, се крие едно од најмистериозните археолошки наоди – каменот Инга. Овој древен споменик, расфрлан со стотици мистериозни симболи, го привлекува вниманието на научниците и истражувачите од целиот свет. Но, што е овој камен и кои се неговите тајни?

 

На површината на каменот Инга, познат и како „Педра до Инга“, можете да видите слики кои потсетуваат на соѕвездието Орион и галаксијата Млечен Пат. Експертите сметаат дека овој споменик е единствен доказ за античката археоастрономија, која нема аналози во светот. Симболите врежани на каменот покриваат огромна површина од 245 метри во должина и 3 метри во височина и сè уште остануваат мистерија за научниците.

 

 

Повеќе од 400 гравури го украсуваат каменот, вклучувајќи зооморфни слики, апстрактни симболи и ѕвезди. Некои истражувачи, како Габриеле Д’Анунцио Баралди, сугерираат дека каменот може да содржи запис за глобалната поплава, напишана на древен јазик близок до Хетит.

 

Интересно, некои теории укажуваат на некаква поврзаност помеѓу симболите на каменот Инга и келтската симболика, што сугерира дека античките Картагинци и нивните келтски сојузници можеби барале засолниште во регионот по нивниот пораз од Римјаните.

Според една хипотеза, петроглифите на Инга имаат посебно археоастрономско значење. Истражувањето спроведено од Франциско Павија Алемани покажа дека каменот прикажува еден вид „Сончев календар“, кој може да се користи за следење на промените во сончевата орбита во текот на годината.

Комбинацијата на „капсуларни“ и „ѕвездени“ записи го прави каменот Инга исклучително вреден археоастрономски објект. Многу автори го сметаат за еден од најпотценетите споменици на планетата.

Каменот Инга и понатаму останува една од најинтригантните мистерии во археологијата. Можеби еден ден научниците ќе можат да го дешифрираат овој древен код и да ги откријат тајните што ги крие.

  • Васе напиша:

    Дали ChatGPT го погледнал камено?

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *