Тајното патување на Иванка Трамп во Мауи за да им даде оброци на семејствата уништени од шумските пожари

Иванка Трамп тајно патуваше во Мауи пред неколку недели за да им подели оброци и важни резерви на жителите кои сè уште се опоравуваат од разорните шумски пожари.

 

Поранешната прва ќерка му се придружи на CityServe International во хуманитарна мисија каде што дистрибуираа 250.000 претходно спакувани оброци за раселените семејства погодени од најголемиот шумски пожар во историјата на САД.

Тие ја посетија црквата во Лахаина која делува како остава за храна и се сретнаа со жителите кои работат на обнова на нивните животи.

„Нејзиното скромно присуство го подигна духот и ги потсети жителите на Лахаина дека не се заборавени“, се вели во соопштението на CityServe.

 

Има околу 6.000 раселени жители кои престојуваат во хотелите во Мауи, додека други 1.100 се во сместувања на Airbnb.

Иванка Трамп и групата дистрибуираа храна, вода, локални производи, картички за подароци и други потребни материјали на раселените семејства и поединци кои престојуваа во хотели, локални дистрибутивни центри и оставата во близина на Лахаина, соопшти CityServe.

Групата, исто така, обезбедува картички за гас и филтри за воздух на жителите, на кои им се советува да не ја пијат водата и да се држат подалеку од областите оштетени од пожар.

 

Трамп, исто така, ги искористи нејзините врски за да ги натера другите компании да донираат стоки на оние во Мауи, според CityServe.

Следната недела, 747 полна со залихи во вредност од 1 милион долари ќе се упати кон Мауи со е-велосипеди, електрични скутери, електроника, играчки, сува храна, мали апарати, укулели и неколку палети Џоки облека – „сето тоа поради врската на Иванка“ . рече групата.

 

Шумските пожари се под контрола низ островот, но штетата останува во изгорените 2.170 хектари. Бројот на загинати е 97, а 66 лица се водат како исчезнати.

Чистењето може да трае со месеци. Раната проценка на трошоците е 5,5 милијарди долари.

 

Туризмот е главен двигател на економијата на Хаваи, а шумскиот пожар на Мауи државните службеници ги намалија прогнозите за економски раст за 2023 година на 1,1%, што е намалување од 1,8%.

Но, за да се помогне да се донесат потребните долари, голем дел од Западен Мауи повторно ќе се отвори за туристите од 8 октомври според. Од посетителите ќе биде побарано да се држат настрана од Лахаина и оштетениот источен брег.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *