Талкачи по среќата: Дали знаете кои се „Децата на Месечината“?

Платон верувал дека луѓето првично имале четири раце и нозе, како и две лица. Покрај тоа, немало два, туку три пола: машки („деца на Сонцето“), женски („деца на Земјата“) и андрогени среден род („деца на Месечината“), чии претставници имале и машки и женски сексуални карактеристики.

Овие луѓе биле неверојатно силни и можеле да ги соборат боговите, па како превентивна мерка Зевс ги поделил на две половини, истовремено удвојувајќи го бројот на луѓе, што значи жртвени принесувања на боговите.

Но, овие „половина“ луѓе страшно страдале, не можеле да јадат и пијат, биле многу слаби, па милостивиот Зевс ги сошил назад, сепак, оставајќи на секој само по еден сет гениталии и папок – како потсетник на првобитната форма.

Овие нови, поделени луѓе можеле да живеат повеќе или помалку целосно, но се осудени да страдаат додека не ја најдат својата „друга половина“ во светот, со што ќе стекнат интегритет и хармонија. Овие луѓе сме јас и вие, драги пријатели (според Платон, се разбира).

Односно се мисли на сите луѓе кои денес ја бараат вистинската љубов, „половината“ од која некогаш биле раздвоени. Патем, токму од оваа приказна потекнуваат изразите како „Втора половина“ и „Сродни души“.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

  • Nove напиша:

    Platon bil glupak. Toa bilo gavolska laga. Se sto pisuva vo Biblijata e tocno. Treba da veruvame vo Bog.

  • пецо напиша:

    која библија? од која година ја прочита @Nove?

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.