Тарзан постои! Маж кој живеел 41 година во џунгла е конечно однесен во цивилизација: „Тој не знаеше дека постојат жени“

Оваа извонредна приказна е доказ за трајниот човечки капацитет за опстанок и адаптација во услови на длабока изолација. Додека размислуваме за оваa извонреднa приказна, истовремено нека послужи и како потсетник за извонредната издржливост на човечкиот дух.

 

1. Животот во изолација

 

На 49-годишна возраст, Хо Ван Ланг поминал 41 година живеејќи во длабочините на виетнамската џунгла заедно со неговиот татко Хо Ван Тан и неговиот брат Три. Нивното патување во дивината започнало во 1972 година, кога Хо Ван Тан решил да избега од цивилизацијата по трагичната загуба на неговата сопруга и двете други деца.

За време на нивното извонредно патување во џунглата, триото се сретнало со само пет лица во текот на тие четири децении и секој пат кога ќе ги прекрстеле патиштата, тие набрзина се повлекувале во густото зеленило за да останат скриени од надворешниот свет.

 

2. Запознавање со жени

 

Пред десет години, триото стави крај на изолацијата во виетнамската област Тај Тра. Тие биле донесени во село каде Хо Ван Ланг за прв пат се сретнал со жени. Тој немал поим дека постојат жени. Изненадувачки, Хо Ван Тан никогаш не му го објаснил концептот на жена на својот син.

Алваро Серезо го пронашол семејството во 2015 година и истакнал дека и покрај тоа што може да прави разлика помеѓу мажите и жените, Хо Ван Ланг сè уште нема фундаментално разбирање за разликите меѓу нив.

 

3. Извонредните вештини за преживување на Ланг

 

Според Докаставеј, Ланг поседува извонредни вештини за преживување, способен да лови храна користејќи различни методи и да напредува исклучиво во дивината. Неговата исхрана се состои од овошје, мед, мајмуни, змии, гуштери и жаби, со особена предност за глава од стаорец.

Опишувајќи го својот брат Ланг, Три го карактеризира како „бебе во машко тело“. Тој додава: „Ланг не разбира многу основни општествени концепти. Тој го помина целиот свој живот во џунглата“.

 

4. Ланг се прилагодува на новиот живот надвор од џунглата

„Ако го замолам Ланг да му наштети на некого, тој ќе го стори тоа сериозно“, забележува Три. „Ланг е само дете. Тој не знае ништо. Повеќето луѓе знаат што е добро или лошо во животот, но мојот брат не знае“.

Првата година на Ланг надвор од џунглата беше предизвик, бидејќи неговиот имунолошки систем требаше да се прилагоди на новите бактерии. Сепак, Серезо забележува дека сега „среќно се прилагодува на својот нов живот“ и наоѓа радост во сведочењето на хармоничните интеракции меѓу животните и луѓето, што е остар контраст со неговото претходно живеење.

 

5. Ланг не се плаши и продолжува да истражува

 

Серезо споделува: „Ланг веројатно беше најслаткиот човек што сум го сретнал во мојот живот, тој едноставно не знае што е добро или лошо“. Интересно е што нивниот татко, Хо Ван Тан, сè уште има длабок страв да се врати во нормален живот. Тој негува надеж дека некогаш ќе се врати во џунглата.

Додека продолжува да го истражува животот во своето ново патување, тој останува храбар и станува слободоумен. Оваа приказна за осаменоста, преживувањето и копнежот за поврзување го буди срцето, потсетувајќи нè на длабокото влијание што човечката поврзаност може да го има врз нашите животи.

Патувањето на Ланг од џунглата до новиот живот ја покажува издржливоста и трансформативната моќ на човечкиот дух, доказ за нашиот безграничен потенцијал.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *