Татко се соблече на училишен состанок за да даде „јасен аргумент“ за новиот кодекс на облекување кои го вовеле

Татко од Аризона по име Ира Латам отишол на училишен состанок им имал што да каже. Тој облекол кратка маичка со „голо пупаче“ и шорцеви за да пренесе моќна порака за новооткриениот кодекс на облекување во Унифицираниот училишен округ Хигли. Инцидентот ги остави сите присутни збунети. Ира, горд родител на четири деца кои го посетуваат унифицираниот училишен округ Хигли, верува дека новиот кодекс на облекување на училиштето е несоодветен за учениците.

 

Видеото од чинот стана вирално.

Клип од состанокот на одборот го сними моментот кога Латам смело се приближи до подиумот, подготвен да ја открие својата порака. Пред училишниот одбор и сите присутни, Латам изјави дека, според новата политика, облеката што ја носи ќе биде во ред. Потоа не се двоумел да ги спушти шорцевите и да ја извади кошулата, откривајќи минијатурна маичка и шорцеви. Тој дури и се вртеше наоколу за да им даде на сите целосен преглед на контроверзната облека за да се увери дека сите ќе видат што сака да каже.

Латам ги сметаше новите правила премногу благи. Тој признава дека го направил тоа бидејќи не е загрижен само за своите деца во училиштето, туку и за сите други деца што го посетуваат.

Дилемата за кодекс на облекување.

Старите правила на училиштето, кои останале практично недопрени повеќе од дваесет години, имале некои строги упатства. Тие ги спречувале учениците да ги покажат градите, средниот дел или стомакот. Но, ажурираната верзија ги исфрлила повеќето од тие правила, фокусирајќи се на изложеноста на долната облека.

Латам не бил среќен поради оваа промена. Тој се жалел дека со стариот кодекс, учениците имале некакви насоки. Но, со новите, тој смета дека надлежните само велат дека се додека децата ја покриваат долната облека, секоја облека треба да биде во ред и дозволена. Но, и покрај неговиот неконвенционален протест, училишниот одбор не се поколебал. Тие гласале со 3 спрема 2 во корист на новата политика која на крајот ќе го донесе новиот кодекс на облекување.

 

Одговорот на училишниот одбор на протестот и полемиката.

Откако се спушти прашината од привлечниот протест на Латам, Тифани Шулц, претседателката на управниот одбор, јасно го кажа својот став. Таа смета дека отстранувањето на облеката на Латам е повеќе како рекламен трик отколку како промена на играта. Таа спомна дека кога таткото јасно ја кажал својата поента, состанокот продолжил. Ги слушнаа гледиштата на другите говорници и донесоа конечна одлука.

Одборот одлучи дека тие сакаат родителите и семејствата да одредат што е погодно за нивните деца и да им дозволат да го носат тоа на училиште. Секоја облека е во ред доколку не ги попречува вообичаените училишни активности.

Шулц го бранеше новиот кодекс на облекување, но некои родители не се согласија.

Објаснувајќи дека е усогласен со политиките во соседните училишта, Тифани зазеде страна. Примарната цел е да им се овозможи на наставниците да се фокусираат на наставата, а не на мерењето на облеката на учениците, објасни таа. Друг член на одборот кој ја поддржа новата политика, Аманда Вејд, ги повтори ставовите на Шулц. Вејд верува дека модната изјава на Латам е донекаде погрешна. Таа призна дека разбира зошто некои родители се вознемирени со новата политика, но го искритикува таткото што носи таква облека и направи прилично сцена на состанокот.

Сепак, Ана Ван Хоек, членка на одборот која гласаше против новиот кодекс, смета дека не се слушнати сите грижи на родителите. Таа смета дека е апсурдно што возрасните се залагаат децата да носат сè помалку облека. Родителите и членовите на одборот кои се спротивставија на промената ветија дека повторно ќе го разгледаат проблемот со надеж дека нивниот глас ќе се слушне и кодексот на облекување ќе се преиспита.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *