Технологија стара 8000 години пронајдена во море. Што покажува тоа за нашата цивилизација?

Подводни истражувачи од „Maritime Archaeological Trust“ го откопаа она што се чини дека е најстарото бродоградилиште во историјата.

Откритието е објавено на веб-страницата на Националниот океанографски центар во Саутемптон. Студијата е спроведена во близина на брегот на островот Вајт. Подводните археолози открија остатоци од дрвена платформа направена од човекот.

Анализата покажа дека староста на овој објект е околу 8000 години. Односно, ова бродоградилиште, како што го нарекуваат научниците, го изградиле луѓе од каменото доба. На него веројатно направиле чамци. Инаку, до сега се сметаше дека бродоградилиштето е старо околу 5500 години.

„На оваа локација најдовме многу докази за постоењето на технологии за кои се верува дека се појавиле само неколку милениуми подоцна“, вели Хари Момбер, раководител на Морската археолошка фондација. „Овде особено се користеше напредна технологија за преработка на дрво. Овој објект ја истакнува важноста на поморската археологија во разбирањето на развојот на нашата цивилизација“.

Технологијата пронајдена на дното на морето илјадници години пред времето

Античкото бродоградилиште се наоѓа на длабочина од 11 метри. Но, пред осум илјади години тоа било суво прекриено со вегетација. Веројатно е дека островот Вајт тогаш бил дел од континентална Европа.

Инаку, објектот првпат бил забележан во 2005 година. Сепак, дури сега истражувачите развија технологии што овозможија детално да го проучат и да создадат тродимензионален модел на античкиот пејзаж на оваа територија и самото градилиште.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.