Технологијата за ОЖИВУВАЊЕ на луѓе по смрзнување, може да стане реалност додека ние, младите луѓе сега, сме сѐ уште живи

Руските експерти велат дека луѓето замрзнати со помош на криотехнологијата би можеле да оживеат за 50-70 години.

 

 

Според извршната директорка на руската компанија за криопрезервација КриоРус, Валерија Удалова, моментално во нивната база во Москва има 94 замрзнати лица. Секој од нив потрошил значителни суми за да се погрижат дека ќе воскреснат во иднина. Според неа, многу од нив биле криогенски замрзнати од почетокот на 2000-тите.

Сепак, постојат и значителни предизвици за способностите на криотехнологијата. Еден од главните проблеми е тоа што никој не може да предвиди во каква состојба ќе биде телото по одмрзнувањето. Ова предизвикува сомнеж за успешноста на постапката и можноста за оживување на лице по долг период на криогенско замрзнување.

„Веројатно е полесно да се создадат нови, вештачки тела“, забележува Валерија Удалова. „Многу животни можат да влезат во суспендирана анимација, некои може да замрзнат и одмрзнат. На пример, црви, жаби, сибирски риболовец. Мислам дека човечкиот метаболизам не може радикално да се реструктуира, така што ние исто така одиме во суспендирана анимација како животните“.
Експертите веруваат дека 50-70 години по првото криогенско замрзнување, можноста за воскреснување на луѓето може да стане реалност. Меѓутоа, прашањата за финансирање и етичките аспекти на оваа технологија ќе претставуваат деликатна рамнотежа помеѓу можноста за продолжување на животот и борбата против природата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *