„Технолошкиот пророк“ кој славно го предвиде „iPhone“ има застрашувачки пророштва за она што следува

Она што следува во светот на технологијата навистина е прашањето од милијарда долари – ако знаевте која технологија ќе биде следната голема работа, ќе соберете апсолутно богатство. Некои од големите случувања во моментот се во технологијата за виртуелна реалност.

 

 

 

Еден од најпознатите во бизнисот е „технолошкиот пророк“ Реј Курцвеил, кој точно предвиде дека компјутерите ќе бидат толку добри во шах што ќе можат да ги победат велемајсторите, огромниот успех на интернетот и славното изненадување „iPhone“. Тогаш можеби е малку загрижувачки што во својата нова книга „Сингуларноста е поблиску“, тој предвидува дека човештвото ќе се спои со вештачката интелигенција до 2045 година и ќе станеме бесмртни киборзи.

Курцвејл сугерира дека на крајот овие копии со вештачка интелигенција би можеле да се стават во работните места, што значи дека никој никогаш навистина нема да пречи никому. Ова можеби звучи лудо, но експертите предупредија за опасностите од вештачката интелигенција што доведуваат до тоа, велејќи дека треба да има заштита. Тој, исто така, смета дека луѓето ќе станат значително поинтелигентни бидејќи можеме директно да се приклучиме на машините.

 

 

 

Некои технологии сега им дозволуваат на луѓето директно да ги контролираат компјутерите со својот ум, но Курцвеил верува дека би можеле да се споиме со вештачката интелигенција за значително да ја зајакнеме нашата мозочна моќ. Тој смета дека додека ние ќе станеме раса на бесмртни киборзи до 2045 година, патот до бесмртноста навистина започнува во 2030 година бидејќи вештачката интелигенција може да го забрза процесот на медицински истражувања и да помогне во развојот на нови третмани и лекови.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *