Тинејџер со рибарски магнет извлекол 1800 евра од река, а потоа му ги вратил на сопственикот!

Новиот тренд во ловот на богатство, наречен риболов со магнети, се проби во изминатите две години, што беше потврдено со експлозија на канали на „YouTube“ зборуваат за хобито. Риболов со магнети е прилично едноставна активност. Хобистите закачуваат магнети со голема моќност на силни јажиња, ги испуштаат во водните патишта и гледаат што привлекуваат.

Хобито го привлече вниманието на органите за спроведување на законот и владините агенции, бидејќи урбаните водни патишта се популарно место за криминалците да фрлаат оружје и украдени предмети откако ќе извршат кривично дело. Во 2019 година, рибар со магнети во Мичиген подигна античка минофрлачка граната од Првата светска војна и тимот за бомби мораше да биде повикан да истражи.

Петнаесетгодишниот Џорџ Тиндејл и неговиот татко Кевин (52) од Грантам, Линколншир во Велика Британија, дошле до неверојатно откритие на почетокот на овој месец кога употребиле два магнети за да извлечат сеф кој бил потопен во реката Витам.

Џорџ има популарен канал на „YouTube“ за риболов со магнети наречен „Magnetic G“.
Откако дуото татко и син го извлекле сефот од мрачните длабочини, тие го отвориле со трака и пронашле околу 2.500 австралиски долари (1.800 американски долари), сертификат за сачмарка и кредитни картички што истекле во 2004 година.

Сефот на Еверет бил украден за време на грабеж на канцеларија во 2000 година, а потоа фрлен во реката.

Разбојникот, кој бил тинејџер, бил уапсен набргу по злосторството бидејќи зад себе оставил капа со зашиено име.

Таткото и синот се сретнале со Еверет за да му ги вратат украдените пари, а бизнисменот му дал на Џорџ, мала награда за неговата чесност. Му понудил и стажирање поради математичките вештини што ги покажал во видеото на „YouTube“ кога ги броел австралиските долари. „Она што е добро за тоа е што водам компанија за управување со богатство и… Би сакал тој да работи за нас“, рекол Еверет.

Ловот на богатство не е единствената привлечност на хобито за Џорџ. Неговата мајка вели дека хобито го научило многу за загадувањето на водата и неговите ефекти врз локалниот див свет. „Џорџ е многу еколошки свесен. Отсекогаш бил, од основно училиште“, рекла таа. „Кога првпат почна да го прави ова, бараше богатство. Сега се грижи за реките и каналите“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *