ТИВОК УБИЕЦ: Ризикот, превенција, проверка и симптомите на атријалната фибрилација, најчестата причина за мозочен удар!

15 милиони луѓе годишно претрпуваат мозочен удар во светот.

Експертите ги повикаа луѓето да направат тест за „тивката“ срцева состојба која е една од водечките причини за сериозни мозочни удари.

 

 

Атријалната фибрилација е вообичаена состојба на срцевиот ритам, која влијае на околу 1,6 милиони луѓе.
Луѓето со оваа состојба имаат неправилни отчукувања на срцето кои често се многу брзи. „АФ“ е поврзана со околу еден од пет мозочни удари.

Од „Здружението за мозочни удари на Велика Британија велат: „Со рана дијагноза и ефикасно управување, ризикот од мозочен удар драматично се намалува, па затоа е од витално значење редовно да се проверувате. Навистина е лесно да го проверите сопствениот пулс и нашето истражување ни кажа дека повеќето луѓе можат да го направат тоа. Почувствувајте го пулсот на зглобот или вратот за да бидете сигурни дека тој има редовно отчукување. Доколку се сомневате дека имате неправилен пулс, контактирајте го вашиот општ лекар “.

 

  1. Чувствувајте го вашиот пулс на вашиот зглоб
  2. Со користење на тајмер, бројте колку често доаѓаат отчукувањата (треба да бидат помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута)
  3. Ако се сомневате дека имате неправилен пулс, контактирајте го вашиот општ лекар

Истражувањето спроведено од здружението покажа дека шест од десет Британци (62 отсто) изјавиле дека никогаш не се провериле за „АФ“.
„Загрижувачки е што толку малку луѓе знаат дека мала работа, како чукањето на вашето срце може да доведе до масивен мозочен удар“, додаде Џулиет.

Не дозволувајте првиот знак на вашиот „АФ“ да биде ненадеен мозочен удар кој ќе ви го промени животот“.

 

Кои се симптомите на мозочен удар?

БРЗ (FAST) метод – што значи лице, раце, говор, време – е најлесниот начин да ги запомните најчестите симптоми на мозочен удар:

F = овенатo лице – ако едната страна од лицето е испуштена или вкочанета, тогаш побарајте да се насмевне, ако е нерамномерно, тогаш треба да побарате помош.

A = Слабост на раката – ако едната рака е слаба или вкочанета, тогаш треба да побарате од лицето да ги крене двете раце. Ако едната рака се спушти надолу, можеби ќе треба да побарате помош

S = Тешкотии во говорот – ако говорот на личноста е нејасен, тогаш ова може да биде знак за мозочен удар

T = Време да се јавите на брзата помош доколку некој од овие симптоми ги има лицето

 

 

Други симптоми вклучуваат:

  1. ненадејна слабост или вкочанетост на едната страна од телото
  2. тешкотии при наоѓање зборови
  3. ненадејно заматен вид или губење на видот
  4. ненадејна конфузија, вртоглавица или нестабилност
  5. ненадејна и силна главоболка
  6. тешкотија да се разбере она што другите го кажуваат
  7. тешкотии при голтањ

Ако некој од овие симптоми се појави помалку од неколку часа, може да страдате од транзиторен исхемичен напад (ТИА).

Овој напад, кој понекогаш е познат како „мини-мозочен удар“, покажува дека има проблем со снабдувањето со крв во вашиот мозок.
Важно е да го контактирате вашиот општ лекар или локалната болница доколку ги искусите овие симптоми, бидејќи тие би можеле да го зголемат ризикот од мозочен удар во блиска иднина.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.