Тоа е голем чекор за… феминизмот? „Првата човечка екипа на Марс треба да се состои само од жени, тие се поефикасни!“ вели новата студија на „НАСА“

НАСА треба да лансира човечка мисија на Марс во 2030-тата, а нова студија сугерира дека таа треба да биде целосно женска екипа бидејќи тие се многу поефикасни од мажите.

Истражувачите од Европската вселенска агенција (ESA) открија дека жените користат помалку кислород, произведуваат помалку јаглерод диоксид и бараат помалку храна од нивните машки колеги.

 

 

Тимот симулираше мисија од 1080 дена со четири жени астронаути и откри дека им треба 5000 евра  помалку храна, заштедувајќи повеќе од 160 милиони долари.
Бидејќи Марс е на околу седуммесечно патување од Земјата, студијата ги поттикнува вселенските агенции да ги разгледаат наодите за да ја намалат масата и обемот на храна што мора да се лансира и складира со екипажот.
Меѓутоа, мажите и жените се од витално значење во вселената и ќе бидат неопходни кога човештвото ќе ја колонизира Црвената планета.

Приближно 622 луѓе се лансирале во вселената, но само 72 се жени.

НАСА досега испратила вкупно 355 луѓе во вселената, од кои околу 55 биле жени – или 15 проценти. Исто така, испрати 24 луѓе да орбитираат околу Месечината и 12 да одат по површината на Месечината, кои сите беа мажи.

 

 

Русинката Валентина Терешкова беше првата жена што некогаш ја напушти земјината атмосфера – тргна во 1937 година.

Дури во 1983 година, кога Сали Рајд лансираше до Меѓународната вселенска станица, Американките првпат ја посетија последната граница.

Сепак, НАСА е решена да ја постави првата жена астронаут на Месечината за две години и најверојатно ќе вклучи жени на патувањето до Марс.

Новото истражување сугерира дека НАСА и другите вселенски агенции треба да се фокусираат на само женски екипаж кога станува збор за долги вселенски мисии.

Симулираната мисија од 1080 дена на целосно женската екипа покажува дека поради нивниот помал раст, групата би ослободила осум кубни метри простор во капсулата.
Ова е околу четири проценти од „HALO“ модулот „Gateway“ во предложената вселенска станица во орбитата на Месечината на НАСА.

Научниците од „ESA“ ја анализираа потрошувачката на кислород, вкупната потрошувачка на енергија, јаглерод диоксид, производството на топлина и потребите за вода на мажите и жените на подолги мисии за вселенски летови за да видат како би изгледал оптималниот астронаут.

Научникот на НАСА, Џефри Лендис долго време мислеше дека женките се посоодветни за вселената.

Во 2000 година, тој рече: „Жените во просек се помали од мажите: жените трошат помалку кислород, трошат помалку потрошен материјал, произведуваат помалку јаглерод диоксид. Тие имаат помала маса и зафаќаат помал волумен. Аргументот за целосно женски екипаж е едноставен: таков екипаж би барал значително помала поддршка… и ќе дозволи помало вселенско летало. Ова ќе создаде значителна заштеда во трошоците“.

 

 

Астронаутот на НАСА Кристина Кох неодамна беше прогласена за првата жена што ќе ја посети Месечината на мисијата на НАСА „Артемида II“, која ќе полета следната година.

Гранд Рапидс, родум од Мичиген, 44, е рекордерка за најдолго време поминато една жена во вселената, 328 дена и за учество во првата целосно женска вселенска прошетка во 2019 година. Мисијата „Артемида II“ го означува првото патување на НАСА на Месечината по половина век, што е навистина тест за крајната цел на НАСА да испрати луѓе на Марс.

Агенцијата испрати празна капсула „Орион“ околу Месечината минатата година пред да се врати на Земјата во долгоочекуваната генерална проба.

Ако оваа најнова мисија оди добро, тогаш уште еден лет за носење луѓе на Месечината ќе биде испратен во 2025 година – како дел од тестовите пред да се привлечат луѓето на Марс.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.