Точки на картата на планетата кои до ден денес остануваат слабо разбрани и продолжуваат да ги чуваат своите тајни

На нашата планета има безброј различни интересни места, а се чини дека современиот човек веќе успеал да го истражи секој агол на Земјата. Но, во реалноста, сè не е баш така: луѓето сè уште не стигнале до голем број локации кои се премногу недостапни и продолжуваат да ги чуваат своите тајни. Ви пренесуваме 14 точки на картата на планетата кои до ден денес остануваат слабо проучени.

1. Вале До Јавари (Бразил)

Прилично оддалечена латиноамериканска област, која е позната како регион во кој живеат речиси дузина и пол амазонски племиња. Всушност, тоа е она што го прави Вале До Јавари едно од најнепристапните места на планетата, бидејќи со санкција на бразилските власти, приближно 2 илјади луѓе од домородното население во регионот имаат можност да живеат изолирани од остатокот од светот со цел да се зачува нивниот автентичен начин на живот и култура. Згора на тоа, владата на федерално ниво всушност забранува влез на странци во овие места, така што Абориџините се чувствуваат најудобно во нивното живеалиште.

 

2. Северна Патагонија (Чиле)

Северна Патагонија е прекрасен чилеански регион, каде што можете да видите не само грмушки од тропски шуми, туку и остатоци од глечери, па дури и голем број топли извори. И овој разновиден пејзаж, со сиот напредок на човештвото, продолжува да биде најретко населен регион во државата. На крајот на краиштата, дури и единствената официјална рута што води таму не е заменета повеќе од четириесет години. Сепак, можеби токму оваа непристапност му овозможува на леденото плато на Северна Патагонија да остане меѓу најголемите глечери кои се наоѓаат надвор од поларните региони.

 

3. Камчатка (Руска Федерација)

Источната периферија на Руската Федерација е позната не само по нејзината клима, туку и по уникатните пејзажи. Но, работата е во тоа што Камчатка е регион кој се карактеризира со највисока вулканска активност – всушност, тој е рекордер на целата планета. Ова не е изненадувачки, бидејќи бројот на овие геолошки формации овде надмина триста примероци, а меѓу нив има и еден кој е во состојба на постојана ерупција повеќе од четвртина век. Вулканите Камчатка со право заземаат место во Светското наследство на УНЕСКО, но нивното проучување, како и населувањето во нив, сè уште е доста тешко.

 

4. Нови Хебриди или Вануату (Тихи Океан)

Нови Хебриди е поранешното име на островска група во јужниот Тихи Океан, денес позната под името Вануату. Литосферска формација како што е Вануату не била проучувана со векови, а само во последните десет години истражувачите успеале барем малку да го подигнат превезот на тајноста на ова мистериозно место со помош на подводни роботи. Таму последно се пронајдени непознати ракчиња и јагули.

 

5. Северен планинско-шумски комплекс (Мјанмар)

Се чини дека на место како планинско-шумски комплекс не може долго да се крие нешто непознато за човекот. Но, само ако не зборуваме за комплекс кој се наоѓа во Мјанмар, бидејќи се наоѓа во источниот регион на Хималаите, кој е познат по малото истражување. Досега, луѓето навистина не стигнале таму, но можеби ова е најдобро, бидејќи токму недопрената природа му овозможи на комплексот Северна планинска шума во Мјанмар да стане најголемиот резерват на тигар на планетата.

 

6. Национален парк Цинги де Бемараха (Мадагаскар)

Мадагаскар има национален парк и резерват кој не е широко познат меѓу туристите, но е многу интересен за истражувачите. Ова се случи бидејќи поголемиот дел од територијата, чија површина е 853 квадратни километри, е затворена за јавноста. Но, ова е во корист на научниците, бидејќи на овој начин е зачувано уникатно место со поетското име Цинги де Бемараха, што во превод значи „одење на прсти“. Резерватот го доби своето име благодарение на наоѓалиштата на варовник, кои во текот на милиони години ерозија се претворија во сложен систем на премини, кој стана одлично живеалиште и заштита за многу ретки животни и растенија. Згора на тоа, истражувачите со сигурност знаат дека сè уште не нашле сè.

 

7. Јужна Намибија

Пустината Намиб е веќе позната како најстара на планетата, а го држи и рекордот по нивото и интензитетот на сушата на Земјата. Затоа, не е чудно што населението таму, особено во споредба со урбанизираните региони, е, благо кажано, мало. Но, токму Јужна Намибија е од особен интерес, бидејќи таму се зачувани многу дини во нивната недопрена форма – всушност, на луѓето им е многу тешко да стигнат таму. Инаку, оваа конкретна локација е позната по највисоката песочна дина на планетата, која се издига над земјата за дури 383 метри.

 

8. Ѕвездени планини (Папуа Нова Гвинеја)

Такво прекрасно име добил варовничкиот гребен лоциран во најоддалечениот дел на Папуа Нова Гвинеја од цивилизацијата. Во науката оваа област е позната како гребенот Хинденбург, и претставува целосен ланец од висорамнини со просечна висина од еден километар и должина од речиси педесет километри. Ваквите издигнати пејзажи овозможуваат оваа област да зачува огромна разновидност на уникатни, па дури и до неодамна непознати претставници на флората и фауната – на пример, студијата на регионот спроведена пред десет години овозможи да се додадат стотина нови биолошки видови на науката.

 

9. Република Саха (Руска Федерација)

Друго малку проучено место во нашата земја е Република Саха, попозната како Јакутија. И што е парадоксот: нејзината површина е околу 20% од целата територија на земјата, но многу е тешко да се спроведе истражување таму, бидејќи значителен дел од оваа област се наоѓа надвор од Арктичкиот круг. Се разбира, ќе биде тешко да се проучува природата во услови на вечен мраз и екстремно ниски, светски рекордни температури. Но, има и што да се истражува таму – така што, еден вид сон за биолозите и другите научници е делтата на реката Лена, бидејќи е практично недопрена од човечка интервенција, што овозможило да се зачува дивата природа таму во нејзината оригинална форма.

 

10. Гренланд

Гренланд е навидум долго познат регион кој бил откриен од Викинзите пред повеќе од илјада години, но некако тоа сè уште не влијаело многу за да го запознаеме подобро. И сето тоа затоа што е тешко да се проучува нешто во северните региони, каде што има континуиран вечен мраз. Сепак, научниците постепено напредуваат во проучувањето на тајните на Гренланд, а во тоа им помага глобалното затоплување – топењето на претходно монолитни и силни глечери им овозможува да започнат со истражување на се повеќе и повеќе нови острови. Сепак, ова нема влијание врз населението на државата – поголемиот дел од Гренланд е сè уште глечери и луѓето не живеат.

 

11. Планината Намули (Мозамбик)

Иако планинарењето достигна такви височини што луѓето со децении го освојуваат Еверест со неговите рекордни 8848 метри, постојат места кои не се издигнуваат толку импресивно над земјата, но научните истражувања сепак тешко стигнуваат до таму. Впечатлив пример во овој случај е врвот Намули, а неговата висина е приближно 2.400 метри. Но, проблемот со пристапноста таму е во самиот планински венец, чиј дел е и тој – теренот таму е многу тежок. Затоа, пред само девет години првата група научници и планинари успеа да стигне таму, бидејќи оваа единствена област со различни ретки животни и растенија едноставно не може да се види на друг начин.

 

12. Кејп Мелвил (Австралија)

Самата Австралија е место на неверојатни наоди и работи, но Кејп Мелвил, дури и во контекст на оваа копнена држава, ги руши сите рекорди. И сето тоа затоа што се наоѓа на впечатливо недостапно место – и покрај фактот што се наоѓа на помалку од еден и пол километар од градот Бризбејн, неговите густи шуми, големите гранитни карпи и редовните магли овозможуваат да се стигне до таму само со хеликоптер. Но, она што е најимпресивно е дека ртот е откриен пред само 45 години, а оттогаш ретките научници кои доаѓаат таму редовно откриваат нови видови на фауна.

 

13. Пештерата Сон Дунг (Виетнам)

Пештерите отсекогаш биле впечатлив пример за места кои човекот слабо ги истражувал, но меѓу нив има и вистински уникатни. На пример, најголемата пештера на планетата Сон Дунг, во Виетнам, се протегала најмалку шест километри, а во исто време се здобила со сопствен воден пат во форма на река, па дури и џунгла. Точно, успеавме да дознаеме дури во 2009 година – тогаш беше создадена првата експедиција за проучување на ова уникатно место. И тешко е дури и да се замисли колку уште треба да се открие, бидејќи наоколу сè уште постои целосен систем од сто и пол пештери, каде што сè уште не стапнал ниту еден човек.

 

14. Островот Северен Сентинел (Индија)

Уникатен пример на остров непознат за луѓето, кој останува таков поради… другите луѓе. Но, работата е во тоа што во самото срце на Бенгалскиот залив, односно во територијалните води на Индија, се наоѓа островот Северен Сентинел, на кој без закана по животот човек нема ни да може да се приближи, бидејќи локалното население многу агресивно реагира на сите обиди да се контактира со нив однадвор – имаше дури и човечки жртви од страна на храбрите ентузијасти. Сепак, самите индиски власти не сакаат луѓето кои не припаѓаат на локалното население да слетаат на островот, бидејќи луѓето изолирани на островот можеби немаат имунитет од болестите на кои сме навикнати.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *