Топ 5 најнеобични „погледи на светот“: Најчудните очи во животинското царство гледаат свет што ние не можеме ни да го замислиме

Кога го гледате светот на одреден начин, лесно е да заборавите дека не секој има иста визија.

Тоа го мислиме буквално. Настрана од филозофските размислувања за субјективното искуство на бојата, различни организми еволуирале за да го гледаат светот поинаку, со очни структури и конфигурации оптимизирани за различни видови на постоење.
Се разбира, има и очигледни: хоризонталните зеници на тревопасните животни им даваат панорамски поглед на нивната околина, што помага и да се видат предаторите кои доаѓаат и да се избегнат пречките додека животните бегаат. Во меѓувреме, ноќните предатори имаат вертикални зеници за да го максимизираат нивниот ноќен вид.

 

 

Сепак, други видови очи таму во прекрасниот, широк, разновиден свет гледаат на начини на кои можеби не ни почнуваме да замислуваме. Еве ги некои од најчудните очи во животинското царство.

Сипа

Ниту едно друго животно нема зеница како сипата. Има облик на W, карактеристика што биолозите ја утврдиле дека им помага на животните да балансираат вертикално нерамномерно поле на светлина, што е вообичаено во водените длабочини што ги населуваат. Но, тоа е само почеток.
Сипите имаат само еден вид фоторецептори, што би требало да значи дека можат да гледаат само монохроматски. Сепак, тие чудни, широки зеници на сипи и други цефалоподи би можеле да објаснат сосема поинаков начин на гледање на бојата – користејќи го начинот на кој светлината што минува низ призмата се дели на виножито.
Познато како хроматска аберација, може да биде проблем кога леќите во нашите очи не успеваат да ги фокусираат боите на истата точка, претворајќи ги јасните контрасти на сенките во помеко перење на различни нијанси. Сипата можеби го претворила овој проблем во решение.

 

 

Колку е помала зеницата, толку е помал ефектот, така што широките зеници на цефалоподите би биле многу склони кон него. И покрај тоа што ова може да резултира со заматени слики, заматувањето зависи од бојата – што значи дека може да биде начин за овие навидум слепи за боја суштества да гледаат бои. Можно е да можат да видат бои за кои не ни знаеме! Ова исто така може да објасни како тие можат да се координираат во боја со нивната околина за камуфлажа.

Сепак, за разлика од другите цефалоподи, очите на сипата можат да се вртат, овозможувајќи им да го гледаат светот и во 3D; Неодамна, научниците открија дека овие вртежни очи резултираат со стереоскопски вид, давајќи и на сипата уште една предност во нејзина околина.

Птици

Птиците, со своите минијатурни очи, веројатно можат да видат многу што ние не можеме.
Цефалоподите имаат само еден тип на фоторецептор, како што утврдивме. Луѓето имаат четири, три конуси и прачка, што значи дека имаме чувствителност на боја на три врвни бранови должини, она што го нарекуваме трихроматска визија.

 

 

Птиците имаат шест – четири конуси кои даваат тетрахроматски вид, прачка и необичен двоен конус за перцепција на движење без боја.
Покрај тоа, протеинот во нивните очи може да им овозможи да гледаат магнетни полиња. Птиците преселници можат извонредно добро да се движат, и долго време не беше јасно како точно го постигнуваат тоа. Неодамна, научниците ги обвинија класата на протеини наречени криптохроми, кои се чувствителни на сина светлина.
Магнеторецепцијата на птиците – односно нивната способност да ги согледаат магнетните полиња – изгледа зависна од сината светлина, што сугерира дека сетилото може да се заснова на видот. Постои посебна можност овој магнетен филтер за сината боја да е резултат на квантна необичност. Поновите лабораториски студии покажаа како магнетното поле влијае на квантното својство на криптохромите, управувајќи со нивните електрони.

Anableps anableps

Овој фасцинантен ѕвер всушност нема четири очи – но неговите две очи еволуирале неверојатна адаптација. Нивната еколошка ниша е површината на водата, каде што го поминуваат поголемиот дел од своето време, со инсекти кои лебдат околу водните екосистеми.
Но, дел од нивниот оптички орган седи под површината на водата, и тука работите стануваат интересни: секоја зеница е поделена на две половини, од кои едната седи над водната линија (дорзална), додека другата седи под (вентрална), покажувајќи надолу во матните длабочини.

 

 

На овој начин, рибата може истовремено да гледа над и под водата – средини низ кои светлината различно се шири – за да внимава и на предаторите и на пленот. Дебелината на леќата исто така варира, за да се приспособат на различните индекси на рефракција на воздушните и водните медиуми, како и дебелината на епителот на рожницата.

Протеините во ретиналните фоторецепторни клетки се исто така малку различни – почувствителни на зелена светлина во грбната мрежница и почувствителни на жолта светлина во вентралната ретина. Бидејќи рибите често живеат во калливи средини, како мангрови, се смета дека ова го подобрува видот во матните води.

Ракчиња богомолки

Од сите очи во животинското царство, најкомплексното за кое знаеме припаѓа на морските ракови што живеат на дното и го поминуваат својот живот во јами во карпите и на морското дно.
Секако, луѓето имаат четири фоторецептори. Птиците имаат шест – неверојатно. Ракчињата богомолки од редот Стоматопода, имаат 16 во нивните сложени очи. Што прават со овие фоторецептори? Тие гледаат. Тие ги гледаат сите работи. Не си играјте криенка со ракчињата богомолки.
Всушност, не знаеме зошто на ракчињата богомолки им се потребни толку комплицирани визуелни органи, во голем дел затоа што ни е толку тешко да го концептуализираме она што тие го гледаат. Тие ги имаат вообичаените фоторецептори во боја, како и фоторецептори чувствителни на ултравиолетова светлина. Тоа не е единствено; некои инсекти, птици, па дури и ирваси можат да видат ултравиолетова светлина.

 

 

Покрај тоа, ракчињата богомолки можат да видат поларизирана светлина; односно ориентацијата на осцилациите на бранот на светлината што се шири. Многу животни можат да видат линеарно поларизирана светлина, вклучително и сипата. Ракчињата богомолки се единствените животни кои можат да видат кружно поларизирана светлина за која знаеме.

Секое око е поставено на стебленце и може да се движи самостојно. И секое око има способност да ја согледа длабочината. Луѓето се потпираат на двогледна визија за перцепција на длабочина. На мантис ракчињата им треба само еден. Тие дури можат да видат рак пред да се појават симптомите.

 

 

Хитони

Од што се направени очите? Па, ткиво , обично – структура направена од клетки. Освен ако сте тип на морски мекотел наречен хитон, од класата Polyplacophora.
Овие ситни суштества ги живеат своите животи заштитени со дебели плочи со испреплетени оклопи додека лазат наоколу по карпите, пасејќи се што ќе најдат таму. Можеби мислите дека таквото суштество би имало меки очи кои можат да гледаат околу рабовите на нивните школки за да внимаваат на предаторите и да го почувствуваат циклусот ден-ноќ.
Хитоните имаат очи, се разбира – но тие се вградени во нивниот оклоп и направени од минерал; поконкретно, еден вид калциум карбонат познат како арагонит.

 

 

Она што не го знаеме е како тие визуелни информации се обработуваат од мозокот – хитоните навистина немаат многу работи во тој оддел. Но, тие би можеле да ни помогнат подобро да ги разбереме некои од дивите патишта што еволуцијата ги поминала во минатото. Трилобитите, на пример, имаат и минерални очи, со леќи направени од калцит.
Овие изумрени суштества ги имаа првите навистина сложени очи за кои знаеме, така што нивното разбирање може да ни каже многу за тоа како визијата еволуирала на Земјата во сета нејзина блескава сложеност.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *