Традицоналното германско оро претрпе некои „69“ промени

Schuhplattler е традиционално оро од алпските региони на Европа, главно Баварија, провинција во Германија. Постојат над 85 Групи (Vereine) во Северна Америка, а можеби и 800 во Европа (најчесто Баварија) организирани за изведување на овие танци, кои се натопени во традицијата и културата на регионот. На изведувачите главна цел им е е да ги зачуваат баварските (итиролските) традиции преку танци, костими (кои се разликуваат од регион до регион), музика, јазик (дијалект) и песна.

Постои форма на Schuhplattler наречен Watschenplattler (удирање-шлаканица), која вклучува удирање по задникот, лицата, а понекогаш вклучува и движења наопаку.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *