Трансплантациите на срце од свиња можат да станат иднината на медицината: Животински срца совршено функционираат кај двајца пациенти

Лекарите направија пробив во практиката на ксенотрансплантација откако успешно пресадија две генетски модифицирани свински срца во човечките тела.

Тим хирурзи во NYU Langone Health, во Њујорк, извршија операции на двајца пациенти кои беа мозочно мртви, но сè уште дишат преку апарати за одржување во живот на 19 јуни и 9 јули.

Во двата случаи, телото на лицето не го отфрлило срцето, а срцето на свињите функционирало нормално без потреба од механизација – за разлика од претходните пациенти кои експериментирале со слични трансплантации.

Додека процесот на ксенотрансплантација – преместување на орган од еден вид во друг – сè уште е во рана фаза, експертите се надеваат дека овие типови откритија ќе помогнат да се затвори недостигот на достапни органи ширум светот, особено за децата.

„Нашата цел е да ги интегрираме практиките што се користат во типична, секојдневна трансплантација на срце, само со нечовечки орган што ќе функционира нормално без дополнителна помош од неиспитани уреди или лекови“, рече д-р Надер Моазами, директор за трансплантација на срце на NYU.

Внимавајте, следуваат фотографии кои можат да ве вознемират.

„Ние бараме да потврдиме дека клиничките испитувања можат да продолжат со користење на оваа нова понуда на органи со испробаните и вистински практики за трансплантација што ги усовршивме.“

Трансплантациите беа извршени на двајца пациенти кои веќе се сметаа за медицински починати. Нивниот статус ги прави вредни за истражувачите бидејќи им овозможува да вршат експерименти кои можеби се премногу ризични за жив субјект, но на лице чии телесни операции се сè уште донекаде функционални.

Претходните испитувања на живи луѓе доведоа до смрт. Претходно оваа година, 57-годишен маж на кој му беше трансплантирано свинско срце на Универзитетот во Мериленд, почина 49 дена по операцијата, откако неговото тело го отфрли виталниот орган.

За пациентите од NYU, користени се срца од свињи кои имале најмалку 10 генетски модификации. Четири од мутациите хирурзите ги опишаа како „нокаути“ кои го спречуваат телото да го отфрли новиот орган. Останатите шест помагаат да се поправи биолошкиот јаз меѓу свињите и луѓето што може да предизвика таков вид отфрлање.

Се чини дека мутациите делуваа. Кај двата пациенти, срцето успешно го заврши тридневното тестирање без никакви проблеми.

За разлика од претходните пациенти, тие не бараа никаква потреба од машини или лекови за да им започне срцето на почетокот.

Сепак, краткото испитување од само три дена е само почеток на истражувањето за овие типови мутации, а сè уште нема достапни податоци за тоа како овие срца ќе работат долгорочно.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.