Трогателната приказната за сијамските близнаци кои беа разделени по 12 часовна револуционерна операција

Арадана и Стути Јадав, сијамски близначки со испреплетени судбини, се соочија со тешка битка уште од самиот почеток. Родени со споени црн дроб и срца деликатно споени со мембрана, нивната уникатна состојба претставуваше необичен предизвик. Трагично, нивните родители, не можејќи да го поднесат финансискиот товар, донеле потресна одлука да ги напуштат во Мисионерската болница во Падар, Индија, по нивното раѓање на 11 мај 2012 година.

 

Нивниот татко, Харирам Јадав, локален земјоделец со само два хектари земја, се најде заглавен во болната дилема да се грижи за своето семејство среде економски тешкотии. Патувањето на близнаците од напуштање до центарот на вниманието на медицинската интервенција ја покажува не само сложеноста на нивната состојба, туку и длабокото влијание на социо-економските борби врз изборот со кој се соочуваат семејствата во потрагата по благосостојбата на нивните деца.

 

Операцијата на Стути и Арадана беше платена со јавни донации.

Трогателната приказна за Арадхана и Стути Јадав забележа излив на јавна великодушност која беше надополнета со финансиска поддршка од државната влада на Мадја Прадеш. Соочени со монументалната задача да ги разделат споените близнаци, специјализиран тим составен од 23 лекари и 11 медицински сестри кои потекнуваат од Индија и Австралија соработуваа на сложената операција која го менува животот.

 

По многу часови поминати во операционата сала, близнаците и официјално беа разделени.

 

Откако издржаа многу часови во операционата сала, споените близнаци, претходно споени во градите, беа успешно разделени во прецизно оркестрирана 12-часовна операција предводена од тим од 23 лекари и 11 медицински сестри од Индија и Австралија. Операцијата започна во 9 часот и заврши во 21 часот.

Сложената процедура започна со одвојување на нивните срца, претходно споени со мембрана, проследено со деликатна поделба на нивните споени црн дроб. Надзорникот на болницата, д-р Раџив Чудри, изрази задоволство од хируршкиот исход, како одраз на посветеноста и вештината на медицинскиот тим. Меѓутоа, среде триумфот, се појави мрачна нота кога бебето Арадана трагично почина поради срцев удар, приближно 15 дена по сложената операција.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *